Linkovi

U Kongresu oštre rasprave o američkoj pomoći stranim zemljama


Donošenje zakona kojim se predviđa izdvajanje 34 milijarde dolara za Državno tajništvo i programe pomoći stranim zemljama izazvalo je oštre rasprave u Zastupničkom domu Kongresa. Administracija predsejdnika Busha protivi se ključnim dijelovima prijedloga zakona o financiranju aktivnosti u svijetu za 2008.-u godinu. Zakonodavci se uglavnom spore oko prioriteta financiranja.

U pitanju je godišnje financiranje brojnih globalnih aktivnosti, uključujući i doprinose Sjedinjenih Država Ujedinjenim Narodima i mirovnim operacijama, humanitarnoj pomoći za izbjeglice, zdravstvenim programima kao što je borba protiv virusa HIV i AIDS, te pomoć zemljama poput Pakistana, Egipta, Kolumbije, Liberije i drugih. Neke od najžešćih debata izazvali su pokušaji da se obnove fondovi za podršku demokratskih aktivnosti u Kubi. Republikanski kongresmen Lincoln Diaz Balart istaknuo je da zakon predviđa financiranje samo 20 posto od onoga što traži Bijela kuća. "Ne okrećimo leđa kubanskoj pro-demokratskoj opoziciji unutar zemlje. Ona će igrati ključnu ulogu u njenoj neizbježnoj demokratskoj tranziciji u skoroj budućnosti. Stoga moramo dati sve od sebe da bi taj narod preživio okrutnost totalitarističke policijske države nasilja i terora".

Zastupnički je dom odobrio Balartov amandman da se obnovi 37 milijuna dolara za financiranje programa demokracije i civilnog društva u Kubi. …Inače, predsjednik Bush je nagovijestio namjeru da uložiti veto na prijedlog zakona za djelatnosti u stranim zemljama, navodeći niz prigovora. Neki od njih se tiču namjere kongresnika da drastično smanje predsjednikov program za zemlje koje teže političkim i ekonomskim reformama, te ekonomsku i drugu pomoć Iraku i Kolumbiji, kao i uskraćivanje 33 milijuna dolara gospodarske pomoći Pakistanu i smanjenje pomoći Kolumbiji.

Po pitanju Iraka republikanac Frank Wolf predlaže amandman za obnavljanje pomoći u iznosu od 150 milijuna dolara. "Izgradnja sposobne vlade u Iraku trebala bi biti srž rekonstrukcije Sjedinjenih Država u toj zemlji, a to zahtijeva dodatna sredstva. Pozivam članove obje stranke da od toga ne stvaraju političko pitanje".

Oštrih prepirki bilo je i oko složenog pitanja glede američke politike prema planiranju obitelji u svijetu. Busheva administracija tvrdi da se zakonski predviđenim sredstvima, navodno kroz neke propuste, dozvoljava da stignu do organizacija koje zagovaraju pobačaj. Demokrati su podržali amandman za slanje kontracepcijskih sredstava iz donacija Sjedinjenih Država nevladinim organizacijama, ali ne i za njihovo financiranje.

Demokratska kongresnica Carolyn Maloney iz države New York tome se protivi. "Moji kolege koji sjede na suprotnoj strani tvrde da cijene život. No, za vrijeme naše rasprave o ovom prijedlogu zakona, 65 žena širom svijeta umrijet će zbog raznih komplikacija u trudnoći, samo zbog toga što nemaju pristup najosnovnijoj zdravstvenoj zaštiti, kao što su kontracepcijska sredstva".

Prijedlog zakona o financiranju aktivnosti u svijetu predviđa i 5 milijardi dolara za zaštitu i liječenje od virusa HIV i AIDSa, te 550 milijuna za programe Globalnog Fonda za AIDS, tuberkulozu i malariju, kao i milijarde dolara za podršku drugih programa javnog zdravstva i edukacije širom svijeta. Osim toga, Kongres nastavlja pomoć Darfuru, izdvojivši 950 milijuna dolara za Sudan i 210 milijuna za humanitarne i mirovne potrebe. Članovi Zastupničkog doma također traže da se izdvoji više sredstava no što je predložila administracija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u inozemstvo kako bi se spriječilo ukidanje programa Glasa Amerike na više jezika.

XS
SM
MD
LG