Linkovi

U sukobu palestinskih frakcija, Washington podržava predsjednika Mahmouda Abbasa


Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abbas uživa potpunu podršku Sjedinjenih Država, u njegovim nastojanjima da se okončaju sukobi dvije suprotstavljene palestinske frakcije.

Državna tajnica Rice dodala je da je Mahmud Ababs postupio u skladu sa svojim nadležnostima kada je jučer otpustio premijera Ismaila Haniyeha i njegovu tri mjeseca staru vladu, te proglasio izvanredno stanje.

Čelnica američke diplomacija razgovarala je telefonski s Mahmudom Abbasom, neposredno prije njegove jučerašnje odluke o uvođenju izvanrednog stanja.

Državno je tajništvo u stalnom kontaktu s arapskim zemljama, u vezi sa zajedničkom pomoći predsjedniku Abbasu.

Palestinski pokret Hamas objavio je da su njegovi borci u pojasu Gaze sinoć zauzeli kompleks zgrada u kojem se nalaze uredi predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Ababsa, koji je čelnik Hamasu protivničkog Fataha.

Mahmud Abbas se nalazi na Zapadnoj obali, koju još uvijek kontrolira njegov Fatah. Inače, Mahmud Abbas je jučer oduzeo premijerski mandat Ismailu Haniyehu, čelniku Hamasa, koji je međutim izjavio da je riječ o 'brzopletoj odluci' te da njegova vlada nastavlja s radom.

U sukobima između boraca Hamasa i Fataha posljednjih je dana poginulo najmanje 90 ljudi.

XS
SM
MD
LG