Linkovi

Yossi Alper: 'Hamastan' ne prijeti samo Izraelu


Ovaj tjedan Palestinci se moraju uhvatiti ukoštac s novom političkom stvarnošću – palestinski teritoriji sad su podijeljeni između Fataha koji kontrolira Zapadnu obalu i Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze. Naš dopisnik iz Jeruzalema Jim Teeple javlja da će ova podjela najvjerojatnije iz temelja izmijeniti način na koji Izrael, zapadne zemlje donatori i izraelski susjedi tretiraju Palestince.

Riječ je o do sada najtežem nasilju među Palestincima. Mnogi su sukob nazivali građanskim ratom, međutim, brzo je okončan. U samo nekoliko dana ekstremisti iz Hamasa rastjerali su svoje sekularnije suparnike iz Fataha i de fakto postali vladari više od milijun i pol Palestinaca u Pojasu Gaze.

Ali Jarbawi predaje političke znanosti na sveučilištu Bir Zeit u Ramalli na Zapadnoj obali. On kaže da Hamasovo preuzimanje Pojasa Gaze 'otvara nove rane' ionako podijeljenim Palestincima, za čije će zacjeljivanje trebati puno vremena: "Mislim da do pomirenja neće doći tako skoro. Za to treba vremena. Trebat će tjedni i vjerojatno mjeseci. Faktična situacija na terenu jest da imamo dvije vlade: jednu u Gazi, a drugu na Zapadnoj obali."

Yossi Alpher je Izraelac koji uređuju web publikaciju "bitterlemons.com", koja se bavi pitanjima nenasilnog rješavanja sukoba u regiji. On opisuje Hamasovo preuzimanje Gaze kao svojevrsnu revoluciju i slaže se s time da će se efekti toga još osjećati godinama.

Yossi Alpher kaže da pobjeda Hamasa uznemirava Izrael, međutim, židovska država nije jedina koja bi trebala biti zabrinuta zbog ojačanog Hamasa: "U izvjesnoj mjeri, Egipćani sad počinju shvaćati opasnosti Hamastana, da se tako izrazim. Mini-država muslimanskog bratstva na njihovoj granici s Gazom. Egipćani u izvjesnoj mjeri prepoznaju te opasnosti i sad su počeli preuzimati odlučnije korake kako bi zatvorili granicu i spriječili da se naoružanje prebacuje u Gazu i zaustavili Hamasovce da odlaze na obuku u Iran. U Izraelu će postojati snažno raspoloženje protiv poduzimanje bilo kakve veće vojne akcije koja bi mogla značiti ponovnu okupaciju dijelova ili cijelog Pojasa Gaze."

U međuvremenu, Izrael i zapadni donatori, poput Sjedinjenih Država, pružaju podršku predsjedniku Abbasu, koji je brzo reagirao i oformio novu vladu na čijem se čelu nalazi Salam Fayyad, ugledni međunarodni stručnjak za bankarstvo.

Ali Jarbawi kaže da će Mahmoudu Abbasu trebati suradnja Izraela, koji snosi djelomičnu odgovornost za podjelu među Palestincima, zbog politike izolacije Pojasa Gaze i Zapadne obale. Izrael, kaže ovaj palestinski profesor političkih znanosti, godinama je ignorirao predsjednika Abbasa, namjerno slabeći njegovu vlast i time udaljavajući rješenje palestinsko-izraelskog sukoba koje bi se temeljilo da dvije neovisne države.

Yossi Alpher, urednik web sajta "bitterlemons.com", kaže da Hamasovo preuzimanja Pojasa Gaze 'nije dobrodošao razvoj događaja kad je riječ o mirovnim nastojanjima na Srednjem istoku', ali da to ne treba promatrati kao kraj mirovnog procesa. Godinama su izraelski čelnici razgovarali među sobom o ideji kako bi se Zapadna obala izgradila kao model ekonomskog razvoja i način za smanjivanje Hamasova utjecaja. To se nikad nije dogodilo, kaže gospodin Alpher, ali sad s Hamasom koji kontrolira Gazu, Izrael i zapadne zemlje donatori trebaju djelovati brzo da bi se umanjile napetosti i potaknuo gospodarski rast na Zapadnoj obali kako bi se Palestincima pokazalo da postoji alternativa Hamasu.

XS
SM
MD
LG