Linkovi

Kongres izdao subpoene za dvije bivše visoke dužnosnice Bijele kuće, u vezi sa slučajem otpuštenih saveznih tužitelja


Dva odbora američkog Kongresa izdala su subpoene kojima se traži svjedočenje dvije bivše visoke djelatnice Bijele kuće, u vezi s prošlogodišnjim otpuštanjem s posla osmorice saveznih tužitelja.

Demokrati u Kongresu, koji su većina, smatraju da su savezni tužitelji bili otpušteni zbog toga što se smatralo da nisu odveć lojalni Bijeloj kući, te žele istražiti je li bilo nedopuštenog utjecaja politike na pravosuđe.

Subpoene koje su izdali odbori za pravosuđe Zastupničkog doma i Senata vjerojatno će otvoriti novi sukob na relaciji Capitol Hill - Bijela kuća, jer je predsjednik Bush najavio da će se suprotstaviti pokušajima da sadašnji ili bivši djelatnici Bijele kuće svjedoče pod prisegom.

Kongres želi da na svjedočenjima govore Harriet Miers, bivša pravna savjetnica Bijela kuće, te Sara Taylor, bivša direktorica Odjela Bijele kuće za politiku.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je da su dužnosnici Bijele kuće postupali u skladu sa svojim ovlastima, kada su odlučili da treba otpustiti osmoricu od 93 savezna tužitelja. 'Ništa se ilegalno nije dogodilo i ljudi ne bi trebali svjedočiti' – rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Demokratski senator Charles Schumer rekao je da Bijela kuća do sada nije surađivala, te da su subpoene krajnje sredstvo koje je moralo biti iskorišteno.

XS
SM
MD
LG