Linkovi

CSM: U prijeporu oko imigracijskog zakona, za republikance je ulog - budućnost njihove stranke


Rasprava o reformi zakona o useljavanju, koja trese Kongres, prelila se i u predsjedničku predizbornu kampanju. Ukazala je na raskol među republikanskim kandidatima i potakla žestoka predbacivanja za koja analitičari kažu da unose raskol u Republikansku stranku – piše Christian Science Monitor, iz Bostona.

Nedavna javna debata republikanskih pretendenata za Bijelu kuću stavila je s jedne strane usamljenog Johna McCaina, autora senatskog kompromisa oko prijedloga administracije predsjednika Busha, a, s druge, ostalih devet kandidata koji predloženu reformu imigracijskog sustava opisuju – kako koji - kao 'opasnost' po nacionalnu sigurnost, po vladavinu zakona ili po američku kulturu … ili sve odjednom.

Svađe među istaknutim republikancima plaše konzervativne čelnike, koji brinu da bi to moglo raskoliti stranku, koja je ionako opterećena nepopularnim predsjednikom. Kako piše bostonski list, baš kao što demokrati vode unutrašnji rat u svojoj stranci oko rata u Iraku, tako je imigracija kamen smutnje za republikance.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su članovi Republikanske stranke i njihovi pristaše gotovo po pola podijeljeni oko imigracije: 41 posto je ZA predsjednikov plan, a 47 protiv. Neki analitičari tvrde – piše Christian Science Monitor – da je ulog u sadašnjoj prepirci i sama budućnost Republikanske stranke.

Washington Post komentira jučerašnje usvajanje u Zastupničkom domu Kongresa zakona o istraživanjima na matičnim stanicama. Izrijekom jednak onome koji je Senat izglasao u travnju, i ovaj će se zakon – kao i dva o istom pitanju prije njega – sučeliti s već najavljenim vetom predsjednika Busha. No, za razliku od ranije, Senat, koji će prvi ponovno raspravljati o zakonu nakon predsjednikovog veta, ovog puta ima šansu za dvotrećinsko preglasavanje veta.

Premda Zastupnički dom, piše washingtonski dnevnik, sudeći po jučerašnjem broju glasova, još uvijek nema takvu većinu u korist istraživanja na matičnim stanicama, već će i sama simbolika preglasavanja u Senatu poslati jaku poruku o potpunom raskoraku između stava predsjednika Busha i raspoloženja američke javnosti.

Dok je predsjednik Bush jučer prokomentirao ponovno usvajanje ovog zakona kao pokušaj kongresnog čelništva da obori 'pažljivo izbalansiranu politiku naše zemlje oko istraživanja na embrijskim matičnim stanicama', američka javnost uvjerljivom većinom – 64 posto prema nedavnom anketiranju – podržava ublažavanje ograničenja na takva istraživanja. Za mnoge, to je najviše obećavajući izvor potencijalnog izliječenja mnogih teških bolesti.

I, za kraj, u nešto lakšem tonu … Za one koji vjeruju da su čitatelji ozbiljnih novina imuni na tračersku tematiku žutog tiska, evo jednog pokazatelja iz ozbiljnog lista – New York Timesa.

Kada se pogleda broj komentara čitatelja na članke tog lista objavljene na Internetu, ne može se ignorirati ogromna razlika između – primjerice – 24 komentara na članak o povijesti američkih istraživanja svemira, 8 komentara na članak o odnosu Europe prema Srbiji ili 1 komentar na članak o 'namještaljkama' u olimpijskim sportskim nadmetanjima, s jedne strane, s lavinom od više od 800 komentara na kratku vijest o puštanju Paris Hilton iz zatvora u kućni pritvor.

XS
SM
MD
LG