Linkovi

Uposlenici Chryslera budućnost ne vide ružičastom


Radnici Chryslera još uvijek se navikavaju na činjenicu da je njihova kompanija prodana jednoj privatnoj investicijskoj organizaciji. Kako kažu, još uvijek ne znaju hoće li nova uprava biti u mogućnosti spasiti kompaniju ili njihova radna mjesta.

Detroit je bio ispunjen glasinama i iščekivanjem od početka, otkad je predsjednik Daimler Chryslera Dieter Zetshce objavio da bi Chrysler mogao biti prodan. Nekoliko tjedana kasnije, Zetsche je izvijestio o prodaji kompanije privatnoj investicijskoj organizaciji Cerberus koja se specijalizirala za preuzimanje tvrtki u problemima i zaradi na njima. Cerberus je kupio Chrysler za sedam i pol milijardi dolara što je tek jedna petina svote koju je Daimler platio za Chrysler prije manje od deset godina.

Novi vlasnik obećava da će vratiti središte kompanije u Sjedinjene Države te da će Chrysler ponovno krasiti stari logo petokraka zvijezda, korišten u doba kada se Chrysler reklamirao kao 'bilo Amerike'. Cerberus je također obećao ispoštovati sve postojeće sporazume sa sindikatima uključujući one koji su usmjereni na vraćanje profitabilnosti kompanije zatvaranjem 13 tisuća radnih mjesta. Stotine tih radnih mjesta nalaze se u tvornici Jefferson North u Detroitu.

"Odrastao sam uz Chrysler. Oboje mojih roditelja radilo je za Chrysler. No to su bila drugačija vremena, doba stabilnosti u automobilskoj industriji," kaže Ernest Alexander, koji radi za Chrylser već 13 i pol godina. No, kako kaže, od kada su japanski proizvođači počeli dominirati američkim tržištem pola njegovog vremena provedenog u Chrysleru nije bilo ugodno. "Američki proizvođači automobila bilježe lošije poslovne rezultate proteklih pet-šest godina. Sada svi osjećamo široke posljedice toga što je američka savezna država Michigan dom američke auto-industrije."

Vladini podaci potvrđuju da ekonomija Michigana, a naročito Detroita, prolazi kroz veće poteškoće nego bilo koja druga zajednica u Sjedinjenim Državama izuzev područja pogođenih uraganom Katrina. Alexander dodaje da preživljava financijski samo zbog dobrog zdravstvenog osiguranja koje mu osigurava Chrysler. No čuo je glasine da bi novi vlasnik kompanije mogao srezati plaće i beneficije što bi dovelo do daljnjih poteškoća za radnike.

Chrysler je prvotno namjeravao platiti otpremninu za devet tisuća uposlenika, ali uprava je promijenila mišljenje i ponudila otpremninu samo polovini. Takve promjene razgnjevile su uposlenike poput Tonyja Earlyja. Mnogi njegove kolege već su prodali svoje kuće uvjereni da ih Chrysler neće nagovarati na ostanak.

"Ljudi su već poslali svoje obitelji negdje drugdje. Njihove supruge su našle posao u drugim sredinama, a djeca pohađaju školu. Očevi su za to vrijeme ovdje i ne mogu nigdje otići dok se ne vidi što će biti s njima i njihovom otpremninom," kaže Early.

On vjeruje da u upravi nisu očekivali da će velik broj vrijednih, iskusnih radnika zatražiti otpremninu. Sada, kako kaže, dok hoda pogonom zvuk strojeva podjednako je glasan kao i primjedbe radnike koji smatraju da se novoj upravi ne može vjerovati.

Predsjednik lokalnog ogranka Sindikata radnika u automobilskoj industriji, Dale Hunt, kaže da su mu direktori rekli da je ponuda Cerberusa bila najbolja moguća: "Možda će i uspjeti spasiti Chrysler kakav poznajemo. Čini me sretnim da će nam sjedište ponovno biti u Sjedinjenim Državama. S druge strane, razumijem da je naš novi vlasnik privatna kompanija te da nova uprava odgovara dioničarima za poslovne rezultate."

Dio nepoznanica bit će riješen već u rujnu kad dužnosnici sindikata i uprava budu pregovarali oko novog kolektivnog ugovora. Tada će se znati tko će otići, a tko ostati u Chrysleru.

XS
SM
MD
LG