Linkovi

Sonny Rollins i Steve Reich dobili švedsku glazbenu nagradu Polar


Jazz saksofonist Sonny Rollins i skladatelj Steve Reich postali su dobitnici ovogodišnje glazbene nagrade Polar, koju im je na gala svečanosti u koncertnoj dvorani u Stockholmu uručio švedski kralj Carl Gustaf XVI.

Preminuli Stig Stikkan Anderson, tekstopisac i menadžer švedskog sastava ABBA, 1989 je ustanovio nagradu Polar koju su od tada dobili izmedju ostalih i Paul McCartney, Raz Chales, Bruce Springsteen, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, Stivie Wonder i Elton John.

******

U utorak u izdanju diskografske kuće A&M Octone objavljen je novi album sastava Maroon 5 pod naslovom 'It Won't Be Soon Before Long'. Na albumu se nalazi i najnoviji hit sastava, skladba 'Makes Me Wonder', koja se zahvaljujući 243 tisuće digitalnih presnimaka za tjedan dana popela s 64. na prvo mjesto Billboardove top liste oborivši pri tome dosadašnji rekord. Prethodni album sastava Maroon 5 pod naslovom Songs About Jane iz 2002-ge do sada je u Americi prodan u preko četiri milijuna primjeraka.

******

Veteran heavy metala Ozzy Osborne također objavljuje svoj novi album pod naslovom 'Black Rain' nakon šestogodišnje stanke. Osborne, nekad pjevač legendarnog sastava Black Sabbath, kaže da su za album kao inspiracija poslužila aktualna zbivanja.

Zar nismo svi već naučili da se nasiljem ne može postići ništa? - pita se Ozzy te dodaje da se njegova zabrinutost odrazila na pjesme na albumu. Po izlasku ploče Osbourne kreće i na međunarodnu turneju koju će otvorit koncertom u Moskvi, a završiti koncertom u Milanu 30 lipnja.

******

Ovog tjedna kantautor Paul Simon postao je prvi dobitnik nagrade Gershwin za popularnu skladbu koju dodjeljuje Knjižnica američkog kongresa. Nagrada se dodjeljuje u znak priznanja doprinosu popularne glazbe Paula Simona na svjetsku kulturu.

Na svečanosti u čast Paula Simona, u kazalištu Warner u Washingtonu, nastupila je raznolika skupina izvođača, između ostalih Art Garfunkel, James Taylor, Marc Anthony, Stephen Marley, Alison Krauss, Buchwheat Zydeco i Yolanda Adams.

XS
SM
MD
LG