Linkovi

Novi Boeing 787 'Dreamliner' troši manje goriva


Američki proizvođač zrakoplova Boeing prošlog je tjedna predstavio svoj prvi model novog aviona nakon više od deset godina. Za 787 Dreamliner, novi avion srednje veličine, za koji u Boeingu tvrde da je lakši i da troši manje goriva u odnosu na konkurenciju, postoje već stotine narudžbi.

Dok novi zakoplov ne krene na svoje prvo putovanje, njegov let može se vidjeti jedino putem animacije. Međutim kročite li unutar Boingovog pogona za testiranje u Seattleu u državi Washington, vidjet ćete zašto taj američki proizvođač aviona ima narudžbi do 2013. godine.

Potpredsjednik tvrtke zadužen za proizvodnju, Steve Westby, kaže da zahvaljujući lakim materijalima i redizajniranom motoru novi zrakoplov troši dvadeset posto goriva manje. Uz smanjenu potrošnju, Boeing kaže da je novi avion dizajniran imajući u vidu udobnost putnika. Stručnjaci su utvrdili da, ako se pri nižoj visini poveća pritisak i vlažnost zraka u kabini, putnici se nakon leta osjećaju sretniji i relaksiraniji.

Čak i prozori igraju ulogu. Inženjer Mike Sinnett kaže da 787 ima veće prozore i ugrađene prigušivače svijetla umjesto zaslona: "Sa svakog se sjedala u avionu može vidjeti obzorje. To je neizgovorena, podsvjesna potreba koju ima većina ljudi."

Također, umjesto buđenja uz grubu fluorescentnu rasvjetu, putnici će se sada buditi uz posebno dizajnirana svijetla koja imitiraju prirodno svjetlo izlazećeg sunca, kaže inženjer Sean Sullivan: "Možemo simulirati početak svitanja u donjem dijelu kabine i postepeno pomicati zoru preko kabine tako da središte kabine učinimo svjetlijim. Također u stanju smo imitirati sunčeve svjetlosne tonove."

Nadalje, inženjeri navode da Boing Dreamline 787 ima više mjesta za glavu, za noge, veća spremišta za prtljagu i šira sjedala. Međutim u Boingu kažu da ćemo se za sada morati zadovoljiti s animacijama sve dok, za otprilike godinu dana, Dreamliner ne poleti sa svojim prvim putnicima.

XS
SM
MD
LG