Linkovi

Bikeri u Bijeloj kući


Jutrošnja izdanja američkih dnevnika pišu o današnjem blagdanu, Danu sjećanja, koji odaje počast palim ratnim veteranima.

Jedna od tradicija ovog blagdana je i manifestacija Rolling Thunder, okupljanje oko 200 tisuća bikera, motociklista, mahom ratnih veterana, koji na svoj način odaju počast poginulim suborcima. Okupljaju se kod spomenika vojnicima palim u Vijetnamu, na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, a danas u jutro, u defileu koji prati buka njihovih Harley-Davidsona, proći će i nacionalnim Mallom, ovdje u središtu Washingtona.

Predstavnike bikera jučer je u Bijeloj kući primio predsjednik George Bush – piše najtiražniji američki dnevnik USA Today.

Glavni ciljevi ove veteranske organizacije su: utvrđivanje sudbine američkih vojnika koji se još uvijek smatraju 'nestalima' te opće poboljšanje statusa ratnih veterana, pogotovo ranjenika. Artie Muller, vođa organizacije Rolling Thunder, kaže da je 'George Bush uvijek bio otvoren s nama, i podržava nas. On smatra da su problemi veterana problemi s kojima se vlada mora uhvatiti u koštac.'

Organizacija Rolling Thunder podržala je Georgea Busha u njegove obe predsjedničke kampanje, i 2000. i 2004. godine – piše USA Today.

******

Dnevnik New York Times objavio je reportažu s puta pedesetorice bikera– veterana koji su u Washington krenuli iz Kalifornije. Put je trajao deset dana. Deno Paolini, veteran vijetnamskog rata, kaže da je današnja manifestacija u Washingtonu 'jedan od rijetkih trenutaka kada on stvarno osjeća da društvo cijeni njegovu vojnu službu'. 'Ljudi na ulicama vam se zahvaljuju, sa suzama u očima'- kaže Paolini.

Bivši marinac Steve Britton, danas kapelan organizacije Rolling Thunder, kaže da se nakon dolaska iz Vijetnama nije mogao lako privići na svakodnevni život. Zbog PTSP-ja i alkohola nije mogao naći stalni posao. No, kaže da se okrenuo kršćanskoj vjeri, te sada svake godine na Dan sjećanja, odlazi u Washington – da bio bio sa svojim starim prijateljima iz rata.

'Svi smo mi inače usamljenici. Rolling Thunder jedino je što nas može ujediniti. To, i naše uspomene iz rata'- kaže veteran Deno Paolini.

XS
SM
MD
LG