Linkovi

'Crveno-bijeli-plavi' koncert povodom Dana sjećanja


Dan sjećanja, Memorial Day, koji se danas obilježava u Sjedinjenim Državama slavi se u čast svih pripadnika oružanih snaga koji su poginuli služeći svoju zemlju. Ovaj trodnevni vikend inače obilježava i neslužbeni početak ljeta, s piknicima i raznim obiteljskim događajima.

No, koncert koji se sinoć održao u Washingtonu podsjetio je Ameriku na pravo značenje ovog praznika. Mike O’Sullivan razgovarao je prije nekoliko dana s Joe Mantegnom, glumcem koji je bio jedan od voditelja koncerta na washingtonskom Mallu.

Koncertu koji se održao u samom srcu Washingtona - na travnjaku zapadno od zgrade Kongresa, odnosno Capitol Hilla, obično prisustvuje nekoliko stotina tisuća ljudi. Mogao se vidjeti i širom Sjedinjenih Država putem televizije, te u ostalim dijelovima svijeta putem posebne radiotelevizije koja emitira programe za američke oružane snage.

Joe Mantegna, svestrani glumac poznat po ulogama u kazalištu, na filmu i televiziji, prvi je puta bio pozvan da bude voditelj koncerta prije šest godina. To je bilo samo osam mjeseci nakon terorističkog napada na New York i Washington 11. rujna 2001. godine. Mantegna kaže kako mu je ta komemoracija pomogla da shvati pravi smisao Dana sjećanja: "Do tada nisam gotovo ništa znao o tom koncertu jer ga nisam ni vidio. Izađem ja tako na pozornicu, ispred mene ugledam zgradu Kongresa, Capitol Sjedinjenih Država, prekrasno osvijetljenu. Američka zastava vijori se na vrhu, a ispred mene publika od oko 300 tisuća ljudi.”

Mantegna je tada čitao riječi četvorice newyorških vatrogasaca koji su se zajedno sa svojim suprugama nalazili u publici. Sva četvorica izgubila su sinove 11. rujna. "Ja sam tada izgovarao riječi te četvorice muškaraca – o tome kroz što su oni prolazili tražeći tijela svojih sinova pod ruševinama, a iza mene washingtonski simfonijski orkestar svirao je Mozartov Rekvijem” - prisjeća se Joe Mantegna, te dodaje da je 'u tom trenutku shvatio značenje herojstva i žrtve'.

Za većinu Amerikanaca, vikend povodom Dana sjećanja je vrijeme za odlaske na zajednički piknik ili za praćenje televizijskog prijenosa automobilske utrke u Indianapolisu. Na kućama su izvješene američke zastave. Mnogi odlaze na groblja ratnih veterana. Od 1990. godine i ovaj je godišnji koncert postao obavezan dio tog vikenda.

Koncert, naravno, ima ozbiljnu notu, no on je ipak i prilika za slavlje, pa je zato vedra glazba nezaobilazan dio programa - od hitova s Broadwaya do jazza i countryja.

Joe Mantegna dodaje da koncert na washingtonskom Mallu zbližava ljude različitih političkih uvjerenja – takozvane “crvene” glasače, ili republikance, i “plave” glasače, odnosno demokrate. “Ovo nije ni crveni ni plavi koncert. To je crveni, bijeli i plavi koncert” - ističe on.

Jedan poseban dio koncerta svake je godine drugačiji - njegova posveta. Ove je godine koncert bio posvećen ranjenim veteranima ratova u Iraku i Afganistanu.

XS
SM
MD
LG