Linkovi

Bill Richardson - široki spektar političkog iskustva


Guverner savezne države New Mexico Bill Richardson posljednji je demokratski kandidat koji je službeno ušao u predsjedničku utrku 2008. godine. Bill Richardson zapravo već mjesecima provodi kampanju, međutim, službeni ulazak u predsjedničku utrku objavio je jučer u Los Angelesu, rekavši kako se nada da će popraviti 'pustošenja administracije predsjednika Busha'. "Ovi predsjednički izbori su nešto što još nismo prije vidjeli. Od početka moramo popravljati pričinjenu štetu ovdje kod kuće i naš ugled u inozemstvu. A sve to počinje uz ponovnu uspostavu diplomacije kao primarnog instrumenta naše vanjske politike i temeljne pravičnosti kao primarnog sredstva za rješenje problema kod kuće".

Gospodin Richardson ima široko iskustvo u radu vlade. Bio je kongresnik, a u vrijeme administracije predsjednika Clintona i američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima i ministar energetike. Bill Richardson zalaže se za povlačenje američkih postrojbi iz Iraka. Imao je poteškoća da bude svrstan među vodeće kandidate Demorkatske stranke kao što su sadašnji senatori Hillary Clinton i Barrack Obama, te bivši senator John Edwards.

Craig Crawford iz časopisa Congressional Quarterly kaže da izgleda kako u ovom trenutku od svih kandidata demokrati preferiraju bivšu prvu damu Hillry Clinton. "Kako sada izgleda, mislim da je uspjela odgovoriti na izazov Barracka Obame i to ponajviše zato jer je čelništvo stranke uz nju. Prikuplja podršku diljem zemlje od guvernera, gradonačelnika s velikim mrežama podrške koje izlaze na glasovanje za primarne stranačke izbore".

Međutim, gospodin Crawford i drugi analitičari upozoravaju da je do izbora preostalo još mnogo vremena i da glasači neće ni početi s procesom selekcije do siječnja sljedeće godine kad se održavaju stranački sastanci u Iowi…Bill Richardson se nada da će njegovo hispaničko podrijetlo imati utjecaj na glasače u Kaliforniji, gdje živi velik broj stanovnika podrijetlom iz Južne Amerike. Inače, ova savezna država jedna je od nekolicine koja je svoje stranačke primarne izbore pomakla unaprijed, tako da će se održati 5. veljače sljedeće godine u nadi da će imati veći utjecaj na proces izbora predsjednika.

Jučer je guverner Floride Charlie Christ potpisao zakon kojim se floridski primarni stranački izbori pomiču s 5. veljače na 29. siječnja, u nadi da će privući kandidate da provode svoje kampanje još ranije. Vanjskopolitički stručnjak sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato kaže da nikad nije bilo veće konkurencije među saveznim državama glede utjecaja na proces izbora predsjednika. "Uz ogromnu količinu truda koji se ulaže u 5. veljače, skoro je sigurno da će prvih četiri-pet država koje budu glasovale izabrati kandidate".

Nova anketa u Iowi, gdje se primarni izbori održavaju rano, pokazuje da John Edwards uživa podršku pred Hillary Clinton i Barrackom Obamom. Bill Richardson po toj je anketi na četvrtom mjestu.

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney nalazi se u vodstvu ispred drugih republikanaca u Iowi, nakon njega slijedi senator John McCain i bivši newyorški gradonačelnik Rudy Giuliani.

XS
SM
MD
LG