Linkovi

Zastupnički dom Kongresa izglasao proračunsku mjeru koja jamči financiranje misije u Iraku do srpnja


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je novu verziju proračunske mjere koja financira vojne misije u Iraku i Afganistanu do srpnja. Mjera predviđa izdvajanje oko 43 milijarde dolara.

Za nju je glasao 221 zastupnik, dok ih je 205 glasalo protiv.

U prilog mjeri glasali su uglavnom zastupnici Demokratske stranke koja ima većinu u Kongresu. Proračunska mjera predviđa i financiranje vojne izobrazbe iračkih i afganistanskih sigurnosnih snaga.

U srpnju će Kongres – ukoliko ova mjera postane pravomoćna – izglasati novu, koja bi s oko 53 milijarde dolara nastavila financiranje do rujna. Tada bi, kako se očekuje, i predsjednik Bush dao svoju evaluaciju efikasnosti trenutnih sigurnosnih akcija u Iraku.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da je cilj sinoć izglasane mjere – povlačenje američkih snaga iz Iraka, u skladu s američkom odgovornošću za situaciju u toj zemlji. Ova mjera također traži odgovorno ponašanje od iračke vlade i od predsjednika Busha – dodala je Nancy Pelosi.

Inače, Zastupnički je dom jučer glasanjem odbacio zakonski prijedlog koji traži povlačenje američke vojske u roku od devet mjeseci. Protiv ovog prijedloga glasalo je 255 zastupnika, a za njega 171.

Predsjednik George Bush jučer je – prije glasanja u Zastupničkom domu – rekao da će vetom blokirati bilo kakvu proračunsku mjeru koja jamči tek djelomično financiranje iračke misije.

XS
SM
MD
LG