Linkovi

Budućnost američke misije u Iraku


Kako se čini, rujan će biti odlučan mjesec za odluku o tome što bi Sjedinjene Države trebale učiniti u Iraku. Do tada će, naime, članovi Kongresa imati jasniju sliku o uspješnosti sadašnje strategije koja se temelji na slanju novih pojačanja. Produljenju angažmana protivi se i sve veći broj republikanaca.

Prema anketi dnevnika USA Today i tvrtke Gallup, većina Amerikanaca je skeptična – misli da Irak 'klizi' u građanski rat bez obzira na to hoće li se američka vojska povući ili ne. Oko 60 posto ispitanika smatra da bi trebalo utvrditi točne rokove za američko povlačenje, dok 36 posto smatra da vojska tamo treba ostati sve dok se situacija ne poboljša. Predsjednik George Bush nedavno je uložio veto protiv kongresne odluke koja je sadržavala datum za početak povlačenje. No, i predsjednikovi republikanci postupno reagiraju na pritisak javnosti.

Evo što je nedavno u Kongresu izjavila republikanska senatorica Susan Collins: "Ako do rujna ne bude jasnih znakova napretka, onda mislim da se trebamo suočiti sa stvarnošću i početi s planiranjem korijenitih promjena u misiji".

Anti-ratne organizacija VoteVets počela je emitirati reklamnu poruku u kojoj se pojavljuje bivši zapovjednik američke vojske u Iraku, umirovljeni general John Batiste. "John Batiste se obraća izravno predsjedniku Bushu, zamjerajući mu da 'nije slušao'. Nastavljate s pogrešnom strategijom koja uništava našu vojsku i marince – kaže John Batiste, koji upozorava predsjednika da je svojom politikom 'doveo u opasnost cijelu naciju'.

Većina republikanac i dalje je na strani predsjednika Busha. Senator Christopher Bond nedavno se vratio iz Iraka i tvrdi da nova strategija pokazuje znake uspjeha. "U pokrajini al-Anbar postigli smo velike uspjehe. Čelnici svih sunitskih plemena surađuju s nama. Još je dosta rano, no prve indicije su izuzetno pozitivne. Sada je najvažnije osigurati financiraje naše misije u Iraku".

David Aikman, komentator lista American Spectator kaže da su republikanci u vrlo teškom položaju. 'S jedne strane, većina građana želi da se povučemo. S druge strane, tu je lojalnost predsjedniku. Osim toga, nitko ne želi da se u svijetu misli da je Amerika jednostavno podvila rep i pobjegla' – kaže Aikman. Ovakvi su podvojeni osjećaji očiti i u anketama, kaže James Thurber, direktor Centra za proučavanje Kongresa i Bijele kuće na Sveučilištu American, ovdje u Washingtonu. "Kako izaći iz Iraka? Kako postići stabilnost – ne čak demokraciju! – nakon našeg odlaska. To je vrlo složena situacija, prvenstveno zbog građanskog rata - i Amerika to razumije. Međutim, stvar je u tome da su građani jednostavno umorni od činjenice da se na Irak troši sve više i više njihova novca, a naši mladi ljudi tamo ginu".

Devet od ukupno deset republikanaca koji se natječu za predsjedničku nominaciju svoje stranke, na izborima sljedeće godine, podržava strategiju predsjednika Busha. Međutim, oni su također svjesni raspoloženja američke javnosti, kao i činjenice da će njihovi protivnici, demokrati, u izbornoj utrci imati znatnu prednost. Upravo zbog nepopularnog rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG