Linkovi

Poboljšanje u odnosima Washington-Pariz, bez obzira na pobjednika francuskih izbora


Danas se u Francuskoj održavaju predsjednički izbori, na kojima glasači biraju nasljednika Jacquesa Chiraca, koji odlazi u mirovinu nakon dva – 12 godina duga - predsjednička mandata.

U drugom, konačnom krugu sučeljavaju se socijalistkinja Segolene Royal – koja bi, ukoliko pobijedi, mogla postati prva žena na čelu države – i Nicholas Sarkozy, kandidat umjerene desnice, koji dolazi iz iste stranke kao i aktualni predsjednik Chirac.

Ankete daju uvjerljivu prednost Nicholasu Sarkozyju. Podrška javnosti kandidatkinji socijalista dodatno je opala nakon televizijske debate, prije tri dana, na kojoj Segolene Royal u nekoliko navrata nije uspjela sačuvati svoj mir te je na tvrdnje svog protivnika reagirala odveć emocionalno.

Segolene Royal je posljednjih dana javnost nastojala uvjeriti da će – ukoliko predsjednik postane Nicholas Sarkozy – doći do nasilja i nemira, u predgrađima velikih gradova gdje žive useljenici iz arapskih i afričkih zemalja. Ova je tvrdnja također – kako se čini – doprinijela padu podrške za Segolene Royal.

Od dvojice predsjedničkih kandidata, analitičari tvrde da je Sarkozy više 'pro-američki' političar nego Segolene Royal. Sarkozy ne krije da mu se sviđa američki poduzetnički duh. Nicholas Sarkozy se jesenas u Washingtonu – tijekom svog posjeta Americi – na kratko susreo i s predsjednikom Georgeom Bushom.

Charles Kupchan, stručnjak za Europu u utjecajnom Vijeću za međunarodne odnose, kaže da je Sarkozy posljednjih dana izborne kampanje morao 'utišati' svoju pro-američku retoriku: "Dijelom zbog toga što ga je Segolene Royal kritizirala, rekla je da je Sarkozy previše blizak Georgeu Bushu. Opisivala ga je kao novog Tonyja Blaira, kojeg su u Europi znali zvati 'Bushovom pudlicom' – što bi trebalo značiti da je previše poslušan spram Washingtona, da je sklon podcijeniti vlastite interese radi interesa administracije Georgea Busha."

Na nedavnom izbornom skupu Segolene Royal je izjavila: 'Nećemo klečati pred Georgeom Bushom'.

Bez obzira na ovakvu retoriku socijalističke kandidatkinje, većina američkih analitičara smatra da će bilo koji od ova dva političara - kada postane predsjednik - unijeti u odnose između Washingtona i Pariza primjetno poboljšanje, i to zbog toga što su odnosi između Georgea Busha i Jacquesa Chiraca bili izrazito napeti.

Međutim, budući će predsjednik Francuske morati odlučiti kakvu će vrst odnosa imati sa Sjedinjenim Državama. Jedna francuska anketa iz prosinca prošle godine naime pokazuje da 75 posto ispitanika želi da budući predsjednik 'drži distancu' prema Washingtonu, odnosno da se ne identificira previše s američkom vanjskom politikom.

XS
SM
MD
LG