Linkovi

Umro Boris Jeljcin


Bivši predsjednik Rusije Boris Yeltsin, čije se zdravlje posljednjih nekoliko godina neprestano pogoršavalo, preminuo je danas u 76 godini. Gospodin Yeltsin bio je na čelu Rusije od 1990. do svoje iznenadne ostavke 31. prosinca 1999. godine. Tijekom tih godina vodio je ruski narod kroz najburniji period njihove novije povijesti.

Yeltsinov uspon ka vlasti imao je vrlo skromne početke. Odrastavši u skromnoj kolibi seoske obitelji u tmurnom uralskom selu pored grada Sverdlovsk, današnjeg Yekaterinburga, nikada nije izgubio vezu s običnim svijetom pa je tako i dobio epitet narodskog heroja. No, ono što je Yeltsina zaista učinilo popularnim bilo je često u raskoraku sa sovjetskim vodstvom.

Uprkos javnoj cenzuri i svrgnuću s partijskog položaja nakon što je u listopadu 1987. godine, za sastanka Centralnog komiteta Komunističke partije napao svog mentora Mikhaila Gorbacheva, Yeltsin se uspio vratiti na političku scenu. 1991. godine je, u prvim demokratskim predsjedničkim izborima u Rusiji došao do pobjede, a njegova slika kako dva mjeseca kasnije herojski stoji na kupoli tenka učvrstila je Yeltsinovu reputaciju borca za promjene i upisala ga u povijesne knjige kao čovjeka koji je označio početak kraja Sovjetskom savezu.

Međutim, u godinama koje su slijedile, osjećaji ruskog naroda prema “ocu ruske demokracije” nekontrolirano su oscilirali između divljenja – i mržnje. Uprskos predanosti demokraciji, on je zadržao autoritarno ponašanje okorjelog komunističkog birokrate koji je navikao postizati svoje ciljeve silom. Od odbacivanja starog sovjetskog ustava, raspuštanja parlamenta i ugušivanja pobune slanjem tenkova na zgradu parlamenta 1993. godine, do slanja vojske i izazivanja strašnog krvoprolića u Čečniji godinu dana kasnije, mandat ruskog predsjednika obilovao je kontroverznim odlukama.

On je tragediju u Čečniji nazvao najvećim razočarenjem svog predsjedništva, a kombinacija neuspješnog rata i slabljenja gospodarstva obilježila je kraj njegove političke karijere. No, čak i tada, on se usudio kandidirati u predsjedničkim izborima 1996. godine i uspio uvjerljivo poraziti svog komunističkog suparnika.

Međutim, nedugo nakon toga, doživio je srčani udar, a zatim se podvrgao višestrukoj bajpas operaciji srca, koja ga je, u kombinaciji s alkoholom koga se ni onda nije odrekao, sputavala u donošenju razumnih političkih odluka i uzrokovala nepredvidive javne ispade. To je dovelo i do posljednjeg, i konačnog, Yeltsinovog iznenađenja za Rusiju: …

Na Staru godinu 1999. godine, samo šest mjeseci prije kraja njegovog drugog mandata, podnio je ostavku, i predao vlast svom tadašnjem premijeru, Vladimiru Putinu. Ugled Borisa Yeltsina je možda još uvijek oštećen nepromišljenim pogreškama u posljednjih nekoliko godina, no ono što ostaje je slika kršnog Sibirca koji se vere na tenk da prkosi komunistima i pomogne svom ruskom narodu odbaciti sovjetsku prošlost.

XS
SM
MD
LG