Linkovi

Gates u Moskvi o američkom raketnom štitu


Američki dužnosnici namjeravaju uspostaviti proturaketni štit u Poljskoj, Češkoj i u trećoj, još neimenovanoj državi na Kavkazu, kako bi štitili Europu, zajedno s Rusijom, protiv mogućih prijetnji od strane zemalja otpadnica od međunarodne zajednice poput Irana i Sjeverne Koreje. Predstavnici ruske vlade nisu u potpunosti odbili taj plan, no izrazili su svoju sumnjičavost te izjavili da će mu se suprotstaviti ukoliko ih se o njemu pobliže ne konzultira.

Rusku opreznost posebno je izrazio njihov ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov, izjavivši da plan Sjedinjenih Država predstavlja određene rizike za Rusiju, a može dovesti i do, kako je rekao, razdora u Europi.

Lavrov poziva na otvoreni dijalog o tom pitanju između Sjedinjenih Država, Rusije i Europske unije, i dodaje da će ovotjedni sastanak NATO-a i Rusije u Oslu uključiti i razgovore o projektu raketne obrane. Razgovori u Oslu bit će forum na do sada najvećoj razini s temom rasprave o proturaketnom štitu koji bi trebao biti aktiviran do 2013. godine. Na pitanje da li ima nečeg dubljeg u prigovorima Rusije, direktor moskovskog ureda američke zaklade Heritage Yevgeni Volk komentira:

“Problem je u tome što Moskva i dalje gleda na zemlje istočne Europe kao dio prostora koji je bio pod sovjetskom vlasti gdje bi Rusija trebala imati posebni interes i posebnu poziciju. Tako se bilo kakav pokušaj zapadnih zemalja, odnosno NATO-a i Sjedinjenih Država, za jačanjem svog vojnog i političkog utjecaja u ovoj regiji u Rusiji interpretira kao izravna prijetnja i izazov ruskim državnim interesima.”

S druge strane, Sjedinjene Države ponovno navode da sustav nije usmjeren protiv Rusije, te da bi međusobna suradnja trebala biti od interesa za obje države.

XS
SM
MD
LG