Linkovi

Dr. Ante Čuvalo o ustavnim promjenama u BiH


U govoru održanom u parlamentu Bosne i Hercegovine, pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried prošli je tjedan još jednom naglasio da BiH mora provesti ustavne promjene i to na tragu paketa o kojemu se pregovaralo 2006. godine da bi ga potom u Parlamentu BiH oborile Stranka za BiH i HDZ 1990. "Taj sporazum minirali su oni koji su kratkoročnu političku dobit pretpostavili interesima građana ove zemlje", rekao je Fried. O ustavnim promjenama, te položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, razgovaramo s profesorom povijesti s čikaškog sveučilišta Antom Čuvalom. Profesor Čuvalo je, inače, i predsjednik Saveza Hrvata Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Profesor Čuvalo iznosi nove pristupe glede toga što treba učiniti u Bosni I Hercegovini nakon što su prošle godine ustavni amandmani odbijeni u BiH parlamentu: "Sviđa mi se ideja o stvaranju posebnog Ustavnog odbora, neovisnog od političara, koji bi se bavio budućim ustavom BiH. Naravno, ne u nedogled, ne u nekakve procese koji nemaju kraja ... tako bi mogli doći do odgovora kakav ustav i kakvu BiH želimo. To je ono što danas manjka. Svi govorimo o budućnosti BiH, a još uvijek nije definirano kakvu BiH želimo.”

Profesor Čuvalo je govorio i o tome kako savez na čijem je čelu, ali i bosanskohercegovački Hrvati, koji žive u inozemstvu, gledaju na BiH: “Bosna i Hercegovina je tu, ona postoji, ona je priznata i ona opstaje … Mislim da Hrvatima nije u pitanju država Bosna i Hercegovina nego kakvu Bosnu i Hercegovinu želimo. Smatram da Hrvati općenito prihvataju državu BiH, ali sada je važno kako Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, osigurati njegova prava, ustavna prava na izjašnjavanje, na jezik … to je najvažnije.”

“Pripadnik svakog naroda u BiH ne treba nikakvu milost, ne treba gledati kako dobiti pomoć izvana, nego treba imati jednaka prava da živi u svojoj domovini,” kaže Ante Čuvalo. Upitali smo – kako gleda na odnose Zagreba i bosansko-hercegovačkih Hrvata? “Mislim da, kako stvari stoje, kakva je realnost da se pitanje Hrvata u BiH neće rješavati u Zagrebu, neće se rješavati na Markovom trgu, nego će se rješavati u Bosni i Hercegovini. Hrvatska treba biti pri ruci, pomoći u svakoj prilici, ali nikakve se odluke neće donositi u Zagrebu. Jedan od problema u načinu razmišljanja, kao nama će netko nešto riješiti izvana, van BiH … to može biti nečija želja, ali stvari će se rješavati tamo gdje živimo … da se to shvatilo ranije, stvari bi sada bile drugačije.”

Naš sugovornik misli da eventualni ulazak BiH u Europsku uniju može svim ljudima u toj zemlji biti jamstvo za ravnopravnost, ali i da se takve stvari ne rješavaju, kako kaže, 'odozgo', niti Europska unija ima dužnost rješavati takve stvari iz Brisela. "Niti Europska unija ni NATO savez nemaju odgovornost za budući status BiH, nego to imaju ljudi koji tamo žive,” ističe profesor Čuvalo, koji smatra da bosansko-hercegovačke političke stranke s hrvatskim predznakom više gledaju na vlastite interese ili interese pojedinih grupa nego na interes cijelog naroda. Dakle: “Do nas je to, kao i svugdje,” kaže Ante Čuvalo.

XS
SM
MD
LG