Linkovi

'Smjene američkih državnih tužitelja provedene u okviru zakona'


USA Today prenosi agencijsko izvješće u kojem stoji da će bivši predstojnik ureda ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa danas posvjedočiti da je osam saveznih državnih tužitelja smijenjeno iz političkih razloga. Kyle Sampson, koji je nedavno dao ostavku na dužnost nakon što je slučaj otpuštanja državnih tužitelja izbio u javnost, danas će govoriti pred članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Sampson ipak ustraje da su smjene tužitelja provedene u skladu sa zakonom. Predsjednik Sjedinjenih Država ima ovlasti za imenovanje i smjenjivanje državnih tužitelja te može zatražiti njihovu ostavku iz gotovo bilo kojeg razloga, bez davanja javnog ili privatnog objašnjenja, navodi Sampson. Demokrati traže da se podrobnije utvrde pojedinosti ovog slučaja. Ništa neće zaustaviti istragu, čak ni ostavka ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa, tvrdi predsjedatelj senatskog Odbora za pravosuđe, Patrick Leahy.

New York Times pak donosi analizu nedavnih događanja u zatvoreničkom centru za osumnjičene teroriste u Guantanamo Bayu. Dvojica možda i najpoznatijih zatvorenika u proteklih su par tjedana priznali krivnju što izgleda kao potvrda strategije Bushove administracije da uspostavi potpuno novi sustav za suđenja osumnjičenim teroristima. No zbog neuobičajenih okonosti priznanja krivnje navedene dvojice osumnjičenika teško je reći odražava li bilo koji od njih stvarnu učinkovitost novog sustava. Kritičari administracije podsjećaju na zlostavljanja zatvorenika u prošlosti što je, prema njihovom mišljenju, nanijelo nepopravljivu štetu pravosudnom sustavu.

Pristaše administracije tvrde da je najnoviji razvoj događaja više nego pozitivan te da je vlada možda ostvarila željenu ravnotežu: s jedne strane štite se tajnog procedura za prikupljanje obavještajnih podataka tijekom rata, a s druge strane zarobljenici imaju na raspolaganju čitav spektar mehanizama koji im jamče određena prava, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG