Linkovi

Je li američko-ruski sukob neizbježan?


'Je li američko-ruski sukob neizbježan?' – naslov je nedavno održanog panela u washingtonskom Institutu Hudson.

Kratki odgovor na ovo pitanje glasi – ne. Pogotovo kada je u pitanju oružani sukob, za kojeg su sudionici panela rekli da uopće nije vjerojatan. Govoreći uz pomoć prevoditelja, Mihail Delyagin, savjetnik bivšeg ruskog premijera Evgenija Primakova, izjavio je da sukob s Amerikom nije u interesu ruske političke elite. "Predstavnici vladajuće garniture imaju osobne bankovne račune na Zapadu. Osim toga, treba shvatiti da ruske oružane snage gotovo uopće ne postoje, a da je nacionalna ekonomija izrazito slaba. Naša crnomorska ratna flota slabija je čak od ratnih mornarica Bugarske i Rumunjske".

Moskovski politički analitičar Andrej Piontkovsky smatra da Sjedinjene Države i Rusija – dominantne sile 20. stoljeća - u ovom trenutku trebaju surađivati. "U 21. stoljeću, položaj i Zapada i Rusije znatno je ranjiviji nego što je to bilo u nedavnoj prošlosti. I jednima i drugima prijeti radikalni islam. Još veća - iako sada još uvijek manje primjetna – prijetnja je koja dolazi iz Kine".

Novinar Evgenij Kiseljev slaže se da Moskva i Washington imaju zajedničke interese. On naglašava da Rusi koji su u redovitom kontaktu s Amerikom imaju pozitivan odnos prema Sjedinjenim Državama. Međutim, neki pripadnici ruske vladajuće garniture i dalje osjećaju otpor prema Sjedinjenim Državama.

Evgenij Kiseljev smatra da neki ruski političari pate od kompleksa manje vrijednosti, te zbog toga osjećaju averziju prema Sjedijenim Državama, kao jedinoj svjetskoj supersili, koja – kaže Kiseljev – kao i sve druge zemlje 'ima i kvalitete, a i slabe strane.' Alexander Lambsdorf, član Europskog parlamenta iz Njemačke, koncentrirao se u svom izlaganju u Institutu Hudson upravo na te slabe strane Sjedinjenih Država.

Zbog pogrešne vanjske politike Washingtona, Europa danas često s pažnjom sluša ruske kritike na račun Sjedinjenih Država. Primjer je izrazito kritičan govor predsjednika Vladimira Putina, u veljači u Munchenu. "Tradicionalna politika Sovjetskog saveza bila je odvojiti Europu od Amerike. Danas je to moguće jedino zbog slabog položaja Amerike u Europi. Putinov je govor dočekan razumijevanjem koje bi u prošlosti bilo nezamislivo".

Međutim Lilya Shevtsova iz Centra Carnegie u Moskvi smatra da se američko-europski odnosi po svojoj visokoj kvaliteti ne mogu uspoređivati s odnosima između Amerike i Rusije. Ona smatra da bi Washignton trebao i dalje njegovati odnose s – kako je rekla – dinamičnim snagama u ruskom društvu – mladima, inteligencijom i poslovnim krugovima. 'Gospodarska suradnja najbolji je način za rusku integraciju u zapadnu zajednicu država' – smatra ova djelatnica Centra Carnegie u Moskvi.

XS
SM
MD
LG