Linkovi

NMR za screening raka dojke


Jedno novo istraživanje ukazuje da bi skoro 1,5 milijuna žena u Americi trebalo godišnje obvezno napraviti NMR pregled, odnosno nuklearnu magnetsku rezonancu, a ne samo mamogram, u borbi protiv raka dojke.

Dodatni pregled je potreban jer je ustanovljeno da su u tri posto slučajeva žene, kojima je učinjen mamogram, imale rak i na drugoj dojci, koja, prema mamogramu, nije izgledala oboljela.

Nove smjernice preporučuju da se sve žene trebaju pregledati nuklearnom magnetskom rezonancom, koja pokazuje duboka meka tkiva, a osobito one žene koje su starije od 30 godina i imaju mutaciju dva specifična gena povezana s rakom dojke.

U skupinu žena koje svakako trebaju dodatni pregled su i one koje su liječene od Hodgkinove bolesti, zatim one koje imaju u obitelji nekoga tko je obolio od raka dojke i raka jajnika, posebno ako je netko od rođaka dobio rak dojke prije napunjene 50-te godine života.

Veliki je problem, međutim, što je tradicionalni mamogram i do 20 puta jeftiniji nego pregled nuklearnom magnetskom rezonancom.

XS
SM
MD
LG