Linkovi

Ako je Poljska 'nova Španjolska', hoće li Turska jednog dana biti 'nova Poljska'?


Dnevnik New York Times objavljuje komentar svog europskog dopisnika Rogera Cohena koji piše da današnje slavlje u Berlinu predstavlja i 'dobar trenutak za razmišljanje'.

'Poljska je nova Španjolska' – sigurno tvrdi poljski književnik Adam Michnik. No, hoće je Turska jednog dana biti 'nova Poljska?' – samo je jedno od pitanja u sjeni kojih se odvijaju današnje proslave u glavnom gradu Njemačke.

Kada je 1986. godine ušla u Uniju, Španjolska je bila, u odnosu na ostale zapadnoeuropske zemlje, razmjerno zaostala zemlja. U posljednjih 20 godina, Unija je Španjolskoj poslala pomoći u vrijednosti 190 milijardi dolara, i danas ta zemlja, u ekonomskom smislu, stoji bolje od europskog prosjeka. Poljska će iz europskog proračuna do 2013. godine primiti razne vrste pomoći u vrijednosti od više od stotinu milijardi dolara – piše New York Times.

U posljednjih pola stoljeća najveći uspjeh Unije - uz odsutnost rata - bio je širenje prosperiteta. Na političkom planu stvari stoje lošije. Bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Ficher kaže da Europska unija prolazi kroz duboku političku krizu te da se u ovom trenutku 'kreće uz pomoć auto-pilota'.

Problem novog ustava, otuđenost birokratskog aparata u Bruxellesu, skepsa u vezi proširenja na zapadni Balkan i šire, strah na Istoku od gubljenja nacionalnog identiteta – u sjeni svih ovih pitanja protječe današnje rođendansko slavlje u Berlinu, piše newyorški dnevnik.

******

'U razdoblju nakon terorističkih napada na New York i Washington, Sjedinjene su Države pogriješile što su na izvjestan način ignorirale Europu' - navodi mišljenje visokog dužnosnika američke diplomacije dnevnik Christian Science Monitor, koji izlazi u Bostonu.

S novinarima ovog lista sastao se Kurt Volker, iz odjela Državnog tajništva za Europu.

Bostonski list piše da je američka diplomacija 'razočarana' što u europskim debatama u budućnosti Unije trans-atlantske veze, odnosi Europe i Amerike, nisu imali prominentno mjesto. No, Amerika je trebala na kvalitetniji način angažirati Europu, u danima nakon terorističkih napada na New York i Washington – izjavio je Kurt Volker te dodao da 'Europa tada nije bila smatrana središnjom točkom u ratu protiv terorizma i sučeljavanju s državama koje posjeduju oružje masovnog uništavanja'.

'Washington je od tada prošao kroz intelektualnu evoluciju i snažno naglašava činjenicu da su Sjedinjene Države i Europa glavni stožeri demokracije na svijetu' – navodi riječi američkog diplomata Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG