Linkovi

U Bagdadu zabilježen 'znatan pad' vjerskog nasilja


Nakon dvotjednog liječenja u Jordanu, u Irak se vratio predsjednik te zemlje Jalal Talabani. Talabani se u jednoj bolnici u Amanu oporavljao od premorenosti i dehidracije.

Od drugih vijesti iz Iraka tu je priopćenje američke vojske koja smatra da se radikalni šijitski čelnik Moktada al-Sadr još uvijek nalazi u Iranu.

General William Caldwell obavijestio je medije o – kako je rekao – značajnom opadanju vjerskog nasilja, pogotovo ubojstava koja su bila motivirana vjerskim razlikama. General je rekao da je to rezultat zajedničke američko-iračke operacije koja je počela prošli mjesec u glavnom gradu Bagdadu.

Od drugih događaja, tu je vijest o samoubilačkom napadu u blizini Kirkuka, u kojem su ubijene najmanje dvije osobe. Dvije osobe su ubijene i u zapadnoj četvrti Bagdada, nakon što se automobil napunjen eksplozivom zabio u jednu kontrolnu točku iračke vojske.

******

Američki je Senat glasanjem odlučio da će održati raspravu o rezoluciji koja poziva na povlačenje američke vojske iz Iraka da kraja ožujka sljedeće godine.

U prilog debate izjasnilo se 89 senatora, dok ih je devet bilo protiv.

Republikanci su posljednjih mjeseci u dva navrata blokirali glasanje o rezoluciji koja iskazuje protivljenje slanju pojačanja u Irak, za što se zalaže predsjednik George Bush.

Sada su republikanci podržali održavanje debate o konkretnom roku za povlačenju, kako bi svaki od njihovih senatora imao priliku da se usprotivi toj ideji.

Republikanci optužuju demokrate da predsjednika države - koji je istovremeno i zapovjednik oružanih snaga – žele lišiti ovlasti da vodi ratne operacije po svom nahođenju.

XS
SM
MD
LG