Linkovi

Američka pojačanja u Iraku do veljače 2008.?


New York Times izvještava da će povećana razina američkih snaga u Iraku biti potrebna do veljače 2008. godine. Tako je barem preporučio operativni zapovjednik američkih snaga u Iraku, general dopukovnik Raymond Odierno. Bijela kuća nikada nije objavila do kada namjerava zadržati povećanu razinu snaga u Iraku.

U sklopu plana predsjednika Busha za stabilizaciju situacije u Iraku predviđeno je upućivanje pet vojnih brigada no za sada su razmještene tek dvije. «Američka vojska toliko je preopterećena da će posljednja od predviđenih dodatnih pet brigada biti operativna tek u lipnju», navodi New York Times. Bushova administracija objavila je u siječnju da upućuje 21,500 vojnika u Bagdad i pokrajinu Anbar. Od tada Pentagon je izvjestio da će biti razmješteno još sedam tisuća vojnika za podršku uključujući 2,200 vojnih policajaca koje je u iščekivanju povećanog broja uhićenika zatražio glavni zapovjednik za Irak, general David Petraus.

Washington Post izvještava da demokrati u Senatu pripremaju subpoene za petoro djelatnika Ministarstva pravosuđa u sklopu istrage je li osam američkih državnih tužitelja smjenjeno zbog političkih razloga. Senatski Odbor za etiku istražuje navode prema kojima je republikanski senator iz New Meksika, Peter Domenici vršio pritisak na državnog tužitelja New Meksika da podigne optužnicu protiv jednog demokrata uoči izbora u studenome.

U utorak su šestorica smijenjenih državnih tužitelja svjedočili na Capitol Hillu da su im republikanski zastupnici i djelatnici njihovih ureda telefornirali i na nepriličan način se raspitivali o tijeku istrage protiv spomenutog demokrata, piše Washington Post. Republikanski zastupnici negiraju navode da su vršili bilo kakav pritisak.

XS
SM
MD
LG