Linkovi

Sjedinjene Države i Brazil potpisali sporazum o povećanju proizvodnje etanola


Sjedinjene Države i Brazil potpisali sporazum o povećanju proizvodnje etanola kao goriva iz šećerne trske, na području Središnje Amerike i Kariba.

Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova dviju zemalja, Condoleezza Rice i Celso Amorim, za vrijeme posjeta predsjednika Busha Sao Paolu, na razgovore o biogorivu s predsjednikom Luizom Inacijom Lula da Silvom.

Dvojica predsjednika su izjavili da će sporazum rezultirati otvaranjem više radnih mjesta, čišćim okolišem i smanjenjem ovisnosti o tržištu naftom. Gospodin Bush je dodao da zemlje moraju biti dobri čuvari okoliša. Sjedinjene Države i Brazil proizvode oko 75 posto etanola u svijetu, a Brazil je najveći svjetski izvoznik tog alkohola.

Posjet predsjednika Busha popratili su prosvjedi s više od šest tisuća sudionika. Demonstracije su održane i u Kolumbiji, uoči posjeta predsjednika Busha toj zemlji, u nedjelju.

Bijela kuća kaže da je šestodnevna turneja američkog predsjednika motivirana dobrom voljom da se obrati pažnja na borbu protiv siromaštva u toj regiji svijeta. No, kritičari kažu da vjerojatniji razlog turneje leži u želji da se umanji sve veći utjecaj venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, glasnog kritičara administracije predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG