Linkovi

Predsjednik Bush počeo put po Latinskoj Americi


Kad je predsjednik Bush stupio na dužnost izjavio je da će njegova politika prema Latinskoj Americi biti prioritet. No sve se promijenilo s terorističkim napadima 11. rujna 2001. godine. Borba protiv terorizma i poticanje demokracije na Srednjem istoku dobili su prioritet, a zbivanja u Latinskoj Americi bila su zasjenjena vijestima o ratu i krvoproliću. To je neke u Južnoj Americi navelo na zaključak da ih se ignorira. Peter Hakim vodi organizaciju Inter-američki dijalog, privatnu organizaciju kojom se želi ojačati veze između dvije Amerike.

"Dosta putujem, ali nisam vidio neko područje svijeta s ovako protuameričkim raspoloženjem koje se, uz to, jako širi. "

Savjetnici u Bijeloj kući kažu da se predsjednik Bush odlučio na ovaj put u pokušaju uvjeravanja američkih susjeda na jugu da on brine o njihovim poteškoćama. U nedavnom govoru u Washingtonu predsjednik je dao do znanja da je cilj njegovog puta naglasiti – ako ne promjenu politike – onda najmanje promjenu fokusa.

"Siromašni radnici u Latinskoj Americi trebaju promjenu, a Sjedinjene Američke Države predane su tim promjenama."

Predsjednik Bush će većinu svog vremena provesti posjećujući programe kojima se pomaže siromašnima. Umjesto da većinu svog vremena provede u govorima o pitanjima poput slobodne trgovine ili suzbijanja krijumčarenja narkotika predsjednik će iskazati volju da pomogne demokracijama u regiji kako bi odgovorile na temeljne potrebe svojih naroda: obrazovanje, zdravstvenu skrb i smještaj.

Cynthia Arnson direktorica je programa za Latinsku Ameriku pri Centru Woodrow Wilson u Washingtonu. Ona kaže da je Bushova administracija shvatila kako previše ljudi u regiji uviđa da kretanje prema demokraciji i tržišnoj ekonomiji nije doprinjelo poboljšavanju njihovih života.

"To je priznanje američke vlade na najvišoj razini da postoje i druga pitanja u hemisferi pored onih na koja su se Sjedinjene Države obično koncentrirale."

Arnson dodaje da je pomanjkanje napretka omogućilo novo učvršćavanje ljevice u Latinskoj Americi. Vjerojatno nitko ne predstavlja bolje novu latino-američku ljevicu od predsjednika Venezuele, Huga Cheveza. Bijela kuća negira spekulacije da predsjednik Bush putuje u Latinsku Ameriku kako bi parirao Hugu Chavezu te navodi da ga predsjednik gotovo uopće neće spominjati u svojim govorima.

Umjesto toga predsjednik Bush će se usmjeriti na pozitivne stvari dok bude posjećivao centre za mladež, farme i odavao priznanje latino-američkoj kulturi. Nakon Brazila predsjednik putuje u Urugvaj, Kolumbiju, Gvatemalu i Meksiko.

XS
SM
MD
LG