Linkovi

Joel Anand Samy: 'Neovisno istražno tijelo treba ustanoviti gdje su završili novci europskih i američkih poreznih obveznika'


Bijelu su kuću ovih dana posjetili gospodarski stručnjaci iz Hrvatske, Nataša Srdoč i Joel Anand-Samy, osnivači riječkog Instituta Adriatic, neovisne znanstvene ustanove koja promiče slobodnotržišnu ekonomiju i transparentnu državnu upravu. U Bijeloj kući, kao i u nizu washingtonskih think-tankova, za njih su organizirani briefinzi na kojima su svoje domaćine upoznali sa stanjem hrvatske ekonomije.

U razgovorima koje su vodili u Washingtonu, Nataša Srdoč i Joel Anand Samy naglasili su da Hrvatska ima ogromne potencijale, no hrvatska vlada ih kvalitetno ne koristi. Država je previše angažirana u ekonomiji, korupcija je sveprisutna, pogotovo u državnom vrhu, sudovi nisu efikasni a porezni sustav ne potiče poduzetništvo – tvrde ova dva ekonomska stručnjaka.

Slične nalaze sadrže i neka neovisna strana istraživanja – primjerice britanskog tjednika Economist te zajedničko istraživanje američkog dnevnika Wall Street Journal i washingtonske zaklade Heritage.

O američkoj reakciji na ovakvo stanje u Hrvatskoj Nataša Srdoč kaže: "Nije im jasno kako to da su reforme u Hrvatskoj stale i kako to da se hrvatska vlada opire reformama."

Vlada se 'opire reformama' jer ne želi da sada državna poduzeća postanu privatna – kaže Nataša Srdoč. No državna ekonomija pogoduje korupciji.

Nataša Srdoč: "Reforma pravosuđa je stala, privatizacija je gotovo stala, udio državnih rashoda u bruto-državnom proizvodu je 52 posto – najgori u regiji. To znači da se država strašno miješa u ekonomiju. Jedno prosječno poduzeće u Hrvatskoj je ili u državnom vlasništvu ili posluje s državom. Odluke su vođene političkim kriterijima a ne ekonomskim. I to dovodi do korupcije."

Joel Annand Samy, su-osnivatelj Instituta Adriatic iz Rijeke, kaže da su porezni obveznici iz država Europske unije, kao i Amerike, u Hrvatsku od 2000. godine poslali stotine milijuna eura i dolara – upravo u svrhu provođenja ekonomskih i upravnih reformi.

"Gdje je otišla ta milijarda dolara i eura?" – upitao se Joel Annand Samy. On smatra da je Hrvatska mogla već imati moderno sudstvo, znatno efikasniju državnu upravu i 'ne-etatističko gospodarstvo' - da su novci iz inozemstva bili pravilno potrošeni. On tvrdi da je 'sam hrvatski državni vrh korumpiran, što bi trebalo zabrinuti i Washington i Bruxelles'.

Joel Anand Samy predlaže da se u Hrvatskoj osnuje neovisna komisija koja bi istražila način na koji je vlada utrošila od Europe i Amerike primljenu novčanu pomoć, koja je bila namijenjena reformi državne uprave, sudstva i gospodarstva uopće.

XS
SM
MD
LG