Linkovi

Američko Državno tajništvo kritizira stanje u hrvatskoj policiji i sudstvu


Američko Državno tajništvo objavilo je godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u gotovo 200 zemalja svijeta.

Izvješće navodi da je Hrvatska u 2006. godini – u općenitom smislu – poštivala ljudska prava. Međutim, iznose se primjeri zlouporaba ovlasti u radu policije kao i u sudstvu.

Pravosuđe kasni u procesuiranju nagomilanih slučajeva, iako je – kako se dodaje - tijekom prošle godine postignut napredak. U 24 stranice dugom poglavlju koji se odnosi na Hrvatsku, Državno tajništvo ocjenjuje da “…još uvijek predstavljaju problem pritisci na neke svjedoke u sudskim postupcima u vezi s ratnim zločinima, od kojih veliku pažnju privlači slučaj saborskog zastupnika Branimira Glavaša. … “

U Hrvatskoj postoji problem korupcije, te neprofesionalnog obavljanja posla u policiji. Navode se dva primjera: policija nije zaštitila jednog nizozemskog novinara i fotoreportera koji je ljetos na jednoj splitskoj plaži pretučen, zato što su građani mislili da je pedofil koji fotografira djecu. ‘Policija je žrtvu ovog incidenta tretirala kao osumnjičenika’ – navodi se u izvješću američke diplomacije.

Spominje se i incident s Korčule, gdje su lokalni policajci s osobom koja je uhićena zbog sumnje da je preprodavač droge otišli nakon uhićenja na kavu, a uhićenik im je za vrijeme tog druženja - pobjegao.

Od općih problema u policiji navode se: slabo obavljanje posla, loše istražne metode, neodlučan srednji upravni ešalon, preplašenost kada su u pitanju pritisci od strane lokalnih političara čvrstorukaša.

Učinjen je vrlo mali napredak na planu povrata imovine crkvenim zajednicama, osim u slučaju katoličke crkve – navodi se u izvješću američke diplomacije. Srpska pravoslavna crkva pogotovo kritizira nekonzistentnu primjenu zakona i nevoljkost vlasti da ubrzaju povrat konfiscirane imovine. Vlada republike Hrvatske također nije u potpunosti provela program prema kojem se srpskim povratnicima treba osigurati alternativni smještaj, jer su izgubili pravo na svoje stanove koji su bili u državnom vlasništvu.

Iako lokalne ne-vladine organizacije izvještavaju o znakovitom smanjenju nasilja prema Srbima, nasilje i diskriminacija manjina – pogotovo Srba i Roma – i dalje predstavlja problem. Zakon o nacionalnim manjinama iz 2002. godine većinom se ne primjenjuje – pogotovo kada je u pitanju primjena njegovih odredbi o zapošljavanju u javnim službama. Uz to, navodi se u izvješću američke diplomacije, nastavlja se s nasiljem i diskriminacijom žena. Školske vlasti još uvijek smještaju učenike romske narodnosti u posebne razrede, u školama koje su 'gore od prosjeka'.

"Vlada Republike Hrvatske, posebno Ured državnog tužitelja je iskazao volju da sudski procesuira ratne zločine koje su počinili Hrvati. Vlasti nastavljaju s dobrom suradnjom s haaškim tribunalom. Iako Srbi i dalje predstavljaju većinu optuženika za ratne zločine, međunarodni promatrači ovih suđenja tvrde da danas Srbi u hrvatskoj imaju veću šansu da im se pravedno sudi, no što je to bio slučaj u prošlosti" – navodi se u poglavlju izvješća o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, koje je jučer objavilo američko Državno tajništvo.

******

Američko Državno tajništvo u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu navodi da su 'najveći kršitelji' Sudan, Kina, Rusija, Afganistan, Egipat, Zimbabwe, Burma, Sjeverna Koreja, Kazakhstan i Iran. Izvješće Državnog tajništva – koje se objavljuje jer je to obveza koju je američkoj diplomaciji povjerio Kongres Sjedinjenih Država – navodi da je situacija u sudanskoj pokrajini Darfur 'najozbiljnija od svih kriza' kada su u pitanju ljudska prava.

Izvješće Državnog tajništva prima na znanje i kritike na račun stanja ljudskih prava u Sjedinjenim Državama, odnosno u vezi određenih elemenata američke politike. 'Naš demokratski sustav vlasti funkcionira po načelu odgovornosti, ali nije bez pogrešaka' – navodi se u izvješću Državnog tajništva. U vezi sa situacijom u Iraku i Afganistanu – gdje su angažirane znatne američke snage – navodi se da 'unutrašnji i prekogranični sukob prijete da ugroze napredak koji je posljednjih godina postignut na području poštivanja ljudskih prava'.

XS
SM
MD
LG