Linkovi

Roger Helmer: 'Europska unija ne treba ni Britaniji, a niti Hrvatskoj'


'Bruxelles – suparnik ili partner?' - naslov je panela o budućnosti američko-europskih odnosa koji je održan u Zakladi Heritage ovdje u Washingtonu. Panelisti su bili tri člana Europskog parlamenta iz redova britanskih konzervativaca. Oni tvrde da je Bruxelles na dobrom putu da postane suparnik Washingtona, čemu se njihova stranka protivi.

Britanski konzervativci vjerojatno su najjači euroskeptici u Uniji. 'Želimo trgovati, želimo biti prijatelji s vama, ali ne želimo da nam vi vladate' – ovako je svoje stavove prema Bruxellesu sažeo Roger Helmer, član Europskog parlamenta. On se zalaže za britanski odlazak iz Europske unije, jer ova organizacija 'više nije trgovačka asocijacija kojoj se Britanija prije nešto više od trideset godina pridružila'.

Washingtonu će biti teško u Bruxellesu naći partnera jer je zajedničku, europsku, vanjsku politiku teško artikulirati, budući da članice na tom području i dalje imaju vrlo različite interese – kaže Roger Helmer.

Njegovom kolegi Chrisu Heatonu-Harrisu najviše smeta 'rašireni anti-amerikanizam', i to kako kaže - 'bilo da je riječ o Microsoftu ili o CIA-i'. "Unija je protiv tržišne ekonomije, vrlo je protekcionistička. Unija osim toga često djeluje štetno kada su u pitanju sigurnosna pitanja Zapada. Dobar primjer je istraga djelovanja američke Središnje obavještajne službe na kontinentu. Očit je napor da se bude pošto-poto 'kontra Americi', pogotovo kada je riječ o zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma" - kaže Chris Heaton Harris.

Organizatorica panela Sally McNamara, analitičarka u Centru Margaret Thatcher pri washingtonskoj Zakladi Heritage, Europskoj uniji najviše zamjera – nedemokratičnost. "Kada bi današnja Europska unija bila zemlja-kandidatkinja za članstvo u Uniji, sigurna sam da ne bi mogla ući jer ne bi zadovoljavala kriterije demokratičnosti" - kaže Sally McNamara.

Njezinu izjavu izravnim iskustvom iz Europskog parlamenta potkrepljuje Roger Helmer. "Od Napoleona pa i ranije, u Europi postoji stil vladanja koji ja zovem 'elitom predvođena demokracija'. Primjerice, Njemačka. Niti jedna velika odluka u vezi europske integracije - recimo uvođenje eura ili buduća odluka o ustavu - nije izravno odobrena od građana. Kancelarka Angela Merkel odlučna je progurati novi ustav, i uopće se ne obazire na odbijanje tog ustava od građana Francuske i Nizozemske. Elitu naime uopće nije briga što misli narod" - kaže Roger Helmer.

Zbog čega onda Europljani uopće pristaju na takav aranžman? Syed Kamall, također član Europskog parlamenta iz redova britanskih konzervativaca, kaže da su razlozi raznovrsni. 'Nijemci i Francuzi misle da bi njihove zemlje bez Unije možda opet zaratile. Talijanima se sviđa fiskalna disciplina za koju nemaju dovoljno samo-kontrole. Članicama na Jugu sviđa se to što od Unije primaju veliki novac. Istočni Europljani žele da ih se smatra Zapadom' – kaže Syed Kamall, dodajući da kada je u pitanju njegova zemlja, Britanija, niti jedan od tih razloga, zapravo, nema neku veliku važnost.

'Mislim da Britanija ima više zajedničkog s Australijom i Amerikom, nego s institucijama Bruxellesa' – rekao je Sayd Kamal.

Upitan što savjetuje zemlji poput Hrvatske, koja želi postati članica Europske unije, Roger Helmer kaže: "nemojte niti ulaziti. Za obranu, dovoljan vam je NATO, a ako želite trgovati imate bilateralne sporazume".

XS
SM
MD
LG