Linkovi

Zastupnički dom Kongresa poziva NATO savez da u članstvo primi zemlje Američko-jadranske povelje


Zastupnički dom američkog Kongresa, kao i senatski Odbor za vanjsku politiku, usvojili su rezoluciju kojom se podržava daljnje proširenje NATO saveza i poziva se na primanje u članstvo zemalja iz Američko-jadranske povelje – Hrvatske, Albanije i Makedonije, te Ukrajine i Gruzije.

"Cilj ove rezolucije je da ohrabri vlade ovih pet zemalja da nastave raditi na ispunjavanju uvjeta potrebnih za pridruživanje NATO savezu. MI vjerujemo da je ono što te zemlje rade vrlo važno te da se kreću u dobrom pravcu" - izjavio je demokratski kongresnik iz Tennesseea, John Tanner, predlagač rezolucije i potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a.

"Kongres poziva na primanje Albanije, Hrvatske, Gruzije, Makedonije i Ukrajine u NATO u interesu promicanja sigurnosti i stabilnosti u Europi, a kako će se proces odvijati zavisi o stalnoj provedbi demokratskih, vojnih i ekonomskih reformi te od volje i sposobnosti u ispunjavanju uvjeta na članstvo uz jasno izražene namjere stanovnika tih zemalja da to učine" - navodi se u usvojenoj rezoluciji kojom se potvrđuje da Hrvatska, kao i ostale navedene zemlje, zadovoljavaju uvjete o primanju američke pomoći prema Zakonu o sudjelovanju u NATO savezu iz 1994. godine.

Vrlo sličnu rezoluciju usvojio je Senat prošle godine, ali sada se mora ponovno glasati, jer se u kongresnoj rezoluciji prvi spominje i Ukrajina. Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je kritizirao američku vanjsku politiku, uključujući i potporu koju Washington daje novom proširenju NATO saveza. Putin je tom prilikom izjavio: "Imamo pravo pitati protiv koga je ovo proširenje usmjereno?"

Američki zakonodavci, međutim, kažu kako je nova američka rezolucija samo rutinsko izražavanje podrške zemljama iz novog kruga proširenja NATO-a, a republikanski senator Richard Lugar je izjavio: "Savjetovao bih predsjedniku Putinu da se ne postavlja obranaški. Od samog početka, bez obzira tko je bio na čelu Rusije, uvijek je izražavana iznimna osjetljivost prema svakom proširenju NATO saveza."

Senator Lugar je pokrovitelj senatske rezolucije o proširenju Sjeverno-atlanskog saveza.

******

Daniel Fried, pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja, boravi ovih dana u Srbiji, na Kosovu i u Makedoniji. Pred odlazak govorio je za Glas Amerike i o hrvatskim izgledima za ulazak u NATO savez.

Daniel Fried kaže da američka vlada želi da u svakoj zemlji kandidatu za članstvo postoji 'široki nacionalni konsenzus' u vezi sa članstvom u NATO savezu. Dobar je primjer Poljska. "To je ono što želimo vidjeti u svim zemljama-kandidatima za ulazak u NATO" - izjavio je Daniel Fried, istaknuvši da vrijeme brzo prolazi te da će novi krug proširenja biti u 2008. godini.

Daniel Fried: "Idući summit NATO saveza održat će se početkom 2008. godine, ali savez će odluku tko će postati novi član donijeti u ovoj, 2007., godini…zemlje kandidati trebaju stalno gledati na kalendar i vidjeti što još trebaju učiniti."

Kako vlada Sjedinjenih Država gleda na pripremljenost Hrvatske za ulazak u Sjeverno-atlanski savez?

Daniel Fried: "Hrvatska je napravila ogroman napredak, sučelila se vrlo dobro s prošlošću kada je uhićen Ante Gotovina, reforme koje se provode su impresivne… ima još toga za uraditi, ali napredak je impresivan i predsjednik Bush je prepoznao to što je učinjeno."

XS
SM
MD
LG