Linkovi

Rodman: Zabrinjavaju Putinove kritike SAD-a


Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane izjavio je da snažna kritika koju je Sjedinjenim Državama prošlog mjeseca u jednom govoru uputio ruski predsjednik Vladimir Putin nije dovela do dvojbi među europskim saveznicima Sjedinjenih Država. No neki analitičari vjeruju da je govor odgovarao raspoloženju mnogih ljudi diljem svijeta.

Na godišnjoj sigurnosnoj konferenciji u Munchenu govorio je i ruski predsjednik Vladimir Putin. Ruski je čelnik iznenadio nazočne optužujući Sjedinjene Države za militaristički i jednostrani pristup globalnim pitanjima te za poticanje nove utrke u naoružanju. Pomoćnik američkog ministra obrane za međunarodna pitanja, Peter Rodman, nazočio je tom govoru. On kaže da predsjednik Putin nije uspio postići ono što je – kako izgleda – htio.

"Ukoliko je želio stvoriti prijepor između Europljana i Sjedinjenih Država, dogodilo se upravo suprotno."

Direktor za Rusiju i Euroaziju pri washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Andrew Kuchins, slaže se da Putin nije uspio promijeniti stavove europskih vlada. No, dodaje on, jedno istraživanje javnosti u Njemačkoj pokazuje da se 65 posto Nijemaca slaže s tvrdnjama ruskog predsjednika. Prema njegovom mišljenju, isto raspoloženje vjerojatno postoji i u Kini, Brazilu i Indiji koje, kao i Rusija, žele imati veću ulogu u globalnim pitanjima te izražavaju bojazan zbog američke spremnosti da uporabi vojnu silu. Kuchins drži da slično mišljenje prevladava na Srednjem istoku te primjećuje da je odmah nakon govora u Munichenu predsjednik Putin posjetio tri srednjoistočne zemlje.

"Njegov cilj od kada je postao predsjednik – i ono što smatra svojim političkim naslijeđem – jest da Rusija igra veću ulogu, da bude jedna od važnih karika u današnjem svijetu te da, naročito, Sjedinjene Države trebaju obratiti veću pozornost prema ruskim interesima."

U intervjuu za Glas Amerike pred umirovljenje u petak, pomoćnik ministra obrane Peter Rodman izjavio je da su optužbe ruskog čelnika stare i netočne. On kaže da Sjedinjene Države rade multilateralno na rješavanju niza problema uključujući iranski i sjevernokorejski nuklearni program. Unatoč tome, istaknuo je, govor predsjednika Putina zabrinjava.

"Vjerujem da taj govor reflektira uznemirujući ton u ruskoj vanjskoj politici, uznemirujući zaokret. Držim da je ovo bio poziv na buđenje nas i naših europskih saveznika."

Rodman napominje da bi zapadni saveznici trebali pozorno motriti što će slijediti govor predsjednika Putina.

"Govori nisu ono što je odlučujuće. Ono što je presudno jesu akcije. Sada trebamo vidjeti hoće li retoriku koju smo čuli slijediti i akcije."

Rodman kaže da Sjedinjene Države žele nastaviti graditi konstruktivni odnos s Rusijom. Stručnjak za Rusiju, Andred Kuchins, drži da govor predsjednika Putina neće biti dobro primljen u zemljama Istočne i Srednje Europe gdje novi saveznici Zapada ostaju oprezni prema bilo kojem pokušaju Rusije da ojača svoj utjecaj.

XS
SM
MD
LG