Linkovi

Film tjedna: 'Breach'


Ovaj tjedan navršava se šest godina otkako su agenti FBI-ja uhitili jednog iz vlastitih redova, Roberta Hanssena, optuženog za prodaju tajni Moskvi. Prema ocjeni Ministarstva pravosuđa, petnaestak godina djelovanja Hanssena u korist Moskve bilo je 'možda najgora obavještajna katastrofa u povijesti Sjedinjenih Država'. Put do uhićenja Hanssena sada je dramatiziran za veliki ekran špd naslovom "Breach" s Chrisom Cooperom i Ryanom Phillippeom u glavnim ulogama.

Početkom 2001. godine, Eric O'Neill je mladi operativac FBI-ja, koji radi na praćenju i drugim istragama, s nadom da će jednog dana i sam postati agent. Kada dobije poseban zadatak, O'Neill vjeruje da bi ga taj zadatak mogao približiti cilju." Kao Hanssenov pomoćnik, O'Neill doživljava ovog veterana među agentima kao teškog i frustrirajućeg u zajedničkom radu, ali ne vidi ništa sumnjivo. Kada se požali agentu koji vodi čitav slučaj, saznaje pravi razlog što je postavljen za pomoćnika Hanssenu".

O'Neillov tajni rad dovodi do uhićenja Hanssena pod optužbama za špijunažu i izdaju. Danas, O'Neill je odvjetnik u Washingtonu, ali se još uvijek jasno sjeća dana nadmudrivanja s agentom-izdajnikom. "On je redovito radio stvari za koje je znao da me čine nelagodnim; to ga je dovodilo u pobjedničku situaciju. Navodio bi me na - da tako kažem - skliski teren i čekao da se spotaknem, da nešto kažem što ne bih trebao, da se izlanem o istrazi, jer je sumnjao da se o tome radi".

Ryan Phillippe glumi O'Neillea u filmu "Breach". Kaže da mu je razgovor sa stvarnim O'Neillom – koji je bio savjetnik pri snimanju – pomogao da razumije ne samo svoju ulogu, nego i stvarne događaje. "Kao glumac, odgovoran sam da na najbolji mogući način interpretiram svoj lik, da njegova iskustva prikažem u najistinitijem mogućem svjetlu. Najčešće sam moram stvoriti lik koji tumačim, ali, u ovom slučaju, kad sam upoznao Erica i njegovu ličnost, bilo mi je puno lakše".

Chris Cooper – koji glumi Hanssena – kaže da se i on oslanjao na O'Neillovea sjećanja, jer pravi špijun trenutno odslužuje svoju kaznu u zatvoru najviših sigurnosnih uvjeta. Međutim, Cooper kaže da je proučio i mnogo drugih materijala. "Postoje mnogi materijali o Hanssenu: napisano je pet knjiga, koje ga prate od djetinjstva i prilično detaljno i duboko ulaze u njegovu ličnost. Razgovarali smo i sa članovima njegove obitelji, njegovim suradnicima i susjedima. Imao sam na uvid i njegov psihološki profil, izrađen kada je bio uhićen. U njemu su psihijatri iznijeli čitav niz mogućih uzroka i razloga njegove izdaje".

Scenarij za film "Breach" napisao je Billy Ray, koji je i režirao film. On kaže da je na nekim mjestima koristio 'pjesničku slobodu' u interpretaciji zbivanja, ali da uglavnom nije zadirao u njihovu istinitost. Kao i u Rayevom prvom filmu – "Shattered Glass", o novinaru koji izmišlja svoja izvješća – tako je i u ovom okosnica čitave priče sukob ideala i izdaje povjerenja. "Gledano filmski, mislim da lažljivci čine mnogo bolje likove; jednostavno, zanimljivije ih je gledati, jer se mora obratiti pažnja na sve što rade. Po meni, film ustvari ne govori primarno o Hanssenu; to je mnogo više priča o Ericu O'Neilleu, priča o integritetu, o čovjeku koji isprva nije siguran što bi bilo ispravno učiniti, a, kada shvati što bi to bilo, nije siguran hoće li to uspjeti učiniti".

U filmu se pojavljuje i Laura Linney, kao agentica koja O'Neillea postavlja za Hanssenovog pomoćnika sa zadatkom raskrinkavanja njegove izdaje. Kathleen Quinlan glumi Hanssenovu odanu suprugu Bonnie. Najveći dio kadrova snimljen je u Washingtonu, gdje se i zbivala drama u stvarnom životu ovih ljudi.

XS
SM
MD
LG