Linkovi

Europska komisija smatra izjavu predsjednika Mesića 'neprimjerenom'


Europska Komisija smatra reakciju predsjednika Stipe Mesića na nedavnu izjavu njegova talijanskog kolege o zločinima partizana nad etničkim Talijanima 'neprimjerenom' - izjavila je glasnogovornica Pia Ahrenholde Hansen na redovnoj tiskovnoj konferenciji.

Odgovor je glasnogovornica Komisije začinila opaskom o 'veoma dobrim odnosima dvaju zemalja'.

Dnevnik Financial Times piše da će najnovija svađa Rima i Zagreba 'loše utjecati na brzinu hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Blokadom su zaprijetili i neki talijanski političari.

'Svaka se zemlja vrednuje prema vlastitim dosezima' - izjavila je glasnogovornica Europske komisije.

Za potvrdu članstva kandidatkinje za Uniju traže se glasovi svih 27 članica - oni su nužni za svaku fazu pregovaračkog procesa. Hrvatsko je skustva pokazalo da se stvari mogu naveliko otezati. Recimo, Italija je radi 'tehničkih problema' propuštala ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ( SSP).

Tehnički su razlozi pozadina i sadašnjeg sporovoznog pripremanja nekih pregovaračkih poglavlja. 'Ribarstvo' je trenutno žrtva aktualnih tehničkih problema - Ljubljana se ne izjašnjava o pregovaračkom okviru i tako se ne mogu kompletirati stavovi svih članica.

Na tiskovnoj je konferenciji glasnogovornici Europske komisije postavljeno pitanje u vezi s izjavom člana Komisije, Franca Frattinija koji je nedavno iskritizirao Zagreb. Je li Frattini iznio stav europske Komisije? 'Sve što mogu kazati jeste da je reakcije Zagreba neprimjerena' - snalazila se glasnogovornica koja je diplomatski ostala bez odgovora da li to znači da Komisija smatra 'primjerenima' i riječi koje je koristio predsjednik Republike Italije o - 'pokretu mržnje i krvoločnog bijesa' i opaskama o 'etničkom čišćenju' ili o 'slavenskom planu aneksije'.

Autor komentara koji su izazvali burnu reakciju s hrvatske strane Jadrana, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, nastupio je pred zastupnicima Europskog parlamenta državničkim govorom o europskim vrijednostima. Na konferenciji za novinare je potom odbio odgovoriti na prvo pitanje, o sporu s 'nekim susjednim zemljama'.

XS
SM
MD
LG