Linkovi

Europske reakcije na razmjenu izjava između Zagreba i Rima


Talijanski ministar vanjskih poslova pozvao hrvatskog veleposlanika u Italiji na razgovor, dok je talijanska diplomacija otkazala posjet svog visokog dužnosnika Zagrebu. Ovo su najnovije posljedice razmjene izjava visokih državnih dužnosnika dvije zemlje o događajima s kraja drugog svjetskog rata.

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo d'Alema optužio je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za iskrivljavanje izjave njegova talijanskog kolege Giorgia Napolitana, o partizanskim zločinima nad talijanskim civilima u Hrvatskoj i Sloveniji. Predsjednik Mesić je izjavio da izjava predsjednika Napolitana – inače bivšeg komunista – sadrži 'natruhe rasizma, povijesnog revizionizma i revanšizma'. Izjavu predsjednika Mesića kritizirao je i talijanski premijer Romano Prodi.

U međuvremenu, u Zagrebu, predsjednik Mesić susreo se s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Robertom Bradtkeom. Najviše je bilo riječi o hrvatskom sudjelovanju u misiji NATO saveza u Afganistanu, ali i o odnosima Zagreb-Rim.

Povijest nije u nadležnosti Europske komisije, odgovorio je na novinarski upit na redovnoj dnevnoj press-ici glasnogovornik Pietro Petrucci. Novinare je zanimalo hoće li val zahlađenja u odnosima Zagreba i Rima utjecati na ritam hrvatskih pregovora na što je upozorila i prijetnja iz redova, istina talijanske oporbe, da bi Hrvatska mogla biti usporena radi snažne reakcije predsjednika Stipe Mesića na prigodni govor njegovog kolege Giorgia Napolitana povodom obilježavanja Dana sjećanja na fojbe.

Činjenica je da su u osudi Mesićeve reakcije jedinstvene sve talijanske stranke. Mesić je, podsjećam, kritizirao navode iz Napolitanovog govora u kome je talijanski predsjednik za etničko čišćenje i to , citiram, «u našoj istopnoj regiji» optužio Slavene te serijom uvredljivih atributa zasjenio pravu poruku govora , poziv za iznalaženje istine o izmirenju.

Nekidan se talijanska sugestija da bi se mogli izmijeniti Osimski sporazumi u redovima hrvatskih pregovarača nije shvatila kao ozbiljno upozorenje da bi se zahtjevi mogli pojačavati.

U Komisiji, koja u ime država – članica vodi pregovore ali ne može utjecati na zahtjeve, vele, svjesni smo razmjene mišljenja , odnosi Italije i Hrvatske općenito su dobri i prijateljski, nadamo se da će takvima i ostati i u raspravi o zbivanjima bolnim po obje strane, zaključio je glasnogovornik europske Komisije. Naravno, izravno pitanje jesu li pregovori ugroženi ostalo je bez odgovora, «ne komentiramo razmjenu stajališta dvaju vlada».

XS
SM
MD
LG