Linkovi

Republikanac Mitt Romney najavio kandidaturu za predsjedničku nominaciju svoje stranke


Bivši guverner savezne države Massachusetts Mitt Romney posljednji je republikanac koji se pridružio predsjedničkoj utrci 2008. godine. Mitt Romney objavio je kandidaturu ispred svojih pristaša u domicilnoj državi Michigan. "Mislim da plaćamo previše poreza i da je vlada prezasićena. Washington troši previše novca. Mislim da domovinska sigurnost počinje s osiguravanjem naših granica. Mislim da najbolji dani ove zemlje tek dolaze jer ja vjerujem u Ameriku".

Pedeset devetogodišnji Romney je izjavio da je vrijeme za inovaciju i transformaciju u Washingtonu. Međutim, dodao je a će to trebati učiniti neki washingtonski outsider, a ne – kako je rekao – "doživotni" političar koji je bio uključen u toliko različitih pogodbi i skandala. O vanjskoj politici, gospodin

Romney je rekao da američka sila ne bi smjela biti definirana samo na moći, već i na spremnosti da se bude čelnik, služi i dijeli s drugim zemljama. "Moramo ružiti ruku siromašnima, bolesnima i zlostavljanima u Africi. Moramo predvoditi civilizirane zemlje svijeta u partnerstvu koje će podržavati umjerene muslimanske zemlje i narode kako bi im se pomoglo da prihvate načela suvremenog života i savladaju nasilni Džihad".

Glede Iraka, gospodin Romney podržava plan o povećavanju broja američkih vojnika predsjednika Busha i kaže da bi neuspjeh u toj zemlji imao katastrofalne posljedice po Sjedinjene Države i regiju. Otac gospodina Romneya George Romney bio je guverner savezne države Michigan tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća i neuspješno je sudjelovao u predsjedničkoj utrci 1968. godine.

Mitt Romey odslužio je jedan mandat na položaju guvernera Massachusettsa i sad pokušava pridobiti konzervativne republikanske glasače na nacionalnoj razini. Time se pridružio prilično krcatoj republikanskoj utrci u kojoj zasad najistaknutiju ulogu imaju senator John McCain i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani. Među drugim republikancima koji se nalaze u republikanskoj utrci ili ozbiljno o njoj razmišljaju su senator iz Kansasa Sam Brownback, kongresnik iz Kalifornije Duncan Hunter, kongresnik iz Kolorada Tom Tancredo, bivši guverner Arkansasa Mike Hukabee, bivši guverner Wisconsina Tommy Thompson i bivši guverner Virginije Jim Gilmore.

XS
SM
MD
LG