Linkovi

Rudy Giuliani korak bliže predsjedničkoj utrci


Washington Post na naslovnici donosi tekst o tome kako se bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani približio jedan korak bliže utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Kao znak da je "ozbiljan" glede utrke za Bijelu kući bivši newyorški gradonačelnik je ispunio tzv. "izjavu o kandidaturi" kod Saveznog izbornog povjerenstva. Gospodin Giuliani ima šezdeset i dvije godine, odslužio je dva mandata na mjestu gradonačelnika najvećeg američkog grada gdje je bio posebno hvaljen za svoje čelništvo nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine.

Posljednjih tjedana Rudy Giuliani je intenzivirao tempo svojih političkih putovanja, posjetivši saveznu državu New Hampshire prije dva tjedna, a proteklog vikenda bio je u Južnoj Karolini. Proširio je i svoje operacije prikupljanja sredstava za potencijalnu kampanju, a mediji su javljali kako razmatra prodaju svoje poslovne investicijske banke, kako ga politički protivnici ne bi optuživali za sukob interesa. S druge strane, stratezi Republikanske strane u Washingtonu kažu ne polažu previše nade u njegovu nominaciju. Jedan od dobro upućenih anonimnih republikanskih analitičara rekao je da u Washingtonu nitko ne vjeruje da bi Rudy Giuliani mogao biti izabran za predsjednika. Uzevši u obzir njegove stavove o pobačaju i pravima homoseksualaca – piše Washington Post – Rudy Giuliani će vjerojatno naići na veliki otpor u Iowi, saveznoj državi gdje se održavaju prvi stranački izbori i gdje izbornim vijećima dominiraju ljudi s konzervativnim društvenim i vjerskim stajalištima.

Današnji Christian Science Monitor piše o nečem što bi mogao postati velikim izazovom za Ameriku u budućnosti. Američki radnici mogli bi do 2030. godine biti znatno manje pismeni negoli su danas. Razlog: većina iz tzv. generacije baby boomera bit će umirovljen i veliki val slabije obrazovanih useljenika ući će na tržište radne snage. Ovaj silazni trend u matematičkim sposobnostima i čitanju predstavlja ogroman izazov za obrazovne djelatnike i političare. Ne budu li u stanju preokrenuti taj trend, to će predstavljati ozbiljan problem za veliki segment radne snage, još će više proširiti razliku u razini kvalificiranosti i dovesti do smanjivanja srednje klase u zemlji.

Ova podaci dio su izvješća koje je objavila Služba za obrazovno testiranje. Jedan od faktora koji je sve uočljiviji u posljednje vrijeme jest promjena u financijskom nagrađivanju u gospodarstvu u kojem se konstantno smanjuje potražnja za nisko-kvalificiranim i proizvodnim radnim mjestima. Postaje sve teže za radnike bez višeg obrazovanja ili naučenih vještina – piše jutrošnji Christian Science Monitor - da nađu posao od čijeg prihoda mogu uzdržavati obitelj.

XS
SM
MD
LG