Linkovi

Demokratska stranka kritizira predloženo smanjenje proračunskih sredstava za zdravstvo i školstvo


Kongres Sjedinjenih Država počeo je s proučavanjem predsjednikova prijedloga saveznog proračuna, za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada. Vrijednost proračuna, prema prijedlogu Bijele kuće, je gotovo tri bilijuna dolara.

O novcima koji bi se u 2008. trebali izdvojiti za oružane snage, pogotovo za misije u Afganistanu i Iraku, danas se raspravljalo pri senatskom Odboru za oružane snage. Predsjednikov prijedlog saveznog proračuna predviđa izdvajanje 245 milijardi dolara za vojne operacije u te dvije zemlje – što dolazi povrh gotovo 500 milijardi dolara koje su namijenjene Ministarstvu obrane.

Predsjednik George Bush danas je u vezi prijedloga proračuna rekao da je prvi prioritet – zaštita građana od terorizma. Razmjerno solidan gospodarski rast predsjednik je objasnio politikom niskih poreza. Rekao je da vladin plan uklanjanja budžetskog deficita u sljedećih pet godina ne predviđa povišenje poreza.

Vladin prijedlog proračuna predviđa smanjenje proračunskih davanja za zdravstvo i školstvo – zbog čega je Bijelu kuću danas kritizirala Demokratska stranka koja ima većinu u oba doma Kongresa.

Da bi stupio na snagu, prijedlog budžeta moraju potvrditi i Zastupnički dom i Senat.

Predsjedatelji za proračun nadležnih kongresnih odbora izjavili su da predsjednikov prijedlog proračuna 'zemlju vodi u pogrešnom pravcu'.

XS
SM
MD
LG