Linkovi

Predsjednik Bush Kongresu uputio prijedlog saveznog proračuna za 2008. godinu


Predsjednik George Bush danas je Kongresu Sjedinjenih Država poslao prijedlog saveznog proračuna za fiskalnu godinu koja počinje prvog listopada. Proračun sadrži i sredstva za vojne operacije u Iraku i Afganistanu. Ovo je prvi put da su novci za ove dvije misije dio regularnog budžeta. Savezni proračun za 2008. godinu vrijedan je 2 bilijuna i 900 milijardi dolara.

Da bi stupio na snagu, vladin prijedlog proračuna moraju odobriti oba doma Kongresa.

Vojna potrošnja je u ovom proračunskom prijedlogu veća nego prijašnjih godina, dok se smanjuju sredstva za zdravstvo i obrazovanje. Predsjednik Bush je novinarima izjavio da očekuje da će Kongres usvojiti njegov prijedlog proračuna. Bijela kuća predlaže da se u sljedećih pet godina ukloni proračunski manjak – bez povećanja poreza.

Najviši vladin dužnosnik odgovoran za savezni proračun Rob Portman, izjavio je da predsjednik traži kongresno odobrenje za dodatnih 100 milijardi dolara za operacije u Iraku i Afganistanu, i to za fiskalnu godinu 2007, koja je u tijeku. U 2008., Bijela kuća predlaže da se na Irak i Afganistan potroši oko 145 milijardi dolara. Od 2003. Amerika je za potrebe iračke misije već potrošila 350 milijardi dolara.

Predsjedatelj senatskog Odbora za proračun, demokrat Kent Conrad, izjavio je da je predsjednikov prijedlog saveznog proračuna 'varljiv' te da će 'dovesti do novih zaduživanja'.

Njime se Amerika nastavlja kretati u pogrešnom pravcu – rekao je senator Conrad.

Kako su u oba doma u većini demokrati, očekuje se velika zakonodavna bitka oko predsjednikova proračunskog prijedloga – pogotovo oko stavki koje predviđaju ukidanje ili smanjenje nekih 'domaćih' programa. Kongresna rasprava o predsjednikovom prijedlogu proračuna počinje sutra, na svjedočenju senatskog Odbora za oružane snage.

XS
SM
MD
LG