Linkovi

Američke obavještajne službe upozoravaju na mogućnost raspada Iraka


Američke obavještajne agencije upozorile su da bi Irak – ukoliko se situacija ubrzo ne stabilizira – mogao nepovratno utonuti u kaos i biti podijeljen među suprotstavljenim etničkim frakcijama.

Ovo je procjena iz redovitog godišnjeg izviješća o situaciji u Iraku koji izrađuje obavještajna zajednica, čiji je dio deklasificiran te je objavljen u medijima.

Prema ovom dokumentu, neke glavne karakteristike sukoba mogle bi se nazvati i terminom 'građanski rat'. Međutim, upozoravaju američki obavještajci ovaj termin ne odaje svu složenost tamošnje situacije – jer se međusobno sukobljavaju i razne šijitske frakcije, sunitski pobunjenici i al-Qaida, a ima i mnogo klasičnog kriminala.

Dokument također navodi da će politički kompromis biti moguć ukoliko iračka vojska uz pomoć Amerikanaca smiri vjersko nasilje.

No, izražava se i sumnja da irački čelnici u sljedećih godinu dana mogu postići takav kompromis jer – kako se navodi – u Iraku vlada atmosfera u kojoj 'netko mora biti pobjednik, a netko – gubitnik'.

Predsjednik George Bush i njegovi najbliži suradnici u niz navrata su odbacivali procjene da je u Iraku u tijeku građanski rat.

XS
SM
MD
LG