Linkovi

Loš početak predsjedničke kampanje Josepha Bidena


Pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senator Joseph Biden, nije najbolje započeo svoju kampanju. Štoviše, izazvao je kontroverzu koja će se, kako izgleda, još danima vući po medijima.

Senator Joseph Biden je u intervjuu za list New York Observer izjavio da je jedan od njegovih suparnika za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senator Barack Obama, prvi afro-američki kandidat koji je 'prihvatljiv najvećem dijelu američkog društva' - odnosno da izlazi izvan granica svoje etničke zajednice. Biden je Baracka Obamu opisao ovim riječima: 'artikuliran', 'pametan', 'čist', 'kandidat koji dobro izgleda'.

Bidenova izjava naišla je na kritike kao – kako se najčešće navodi – 'rasno neosjetljiva'. Senator Biden, koji je u Senatu već 34 godine, pojasnio je da je htio pohvaliti brz rast popularnosti mladog senatora - za čije je ideje rekao da su 'svježe' - no ipak mu se ispričao.

Senator Barack Obama je, pak, objavio priopćenje u kojem stoji da izjavu svog kolege iz Senata ne smatra osobnom uvredom.

Joseph Biden se u interjvuu okomio i na druge suparnike. Za prijedlog Hillary Clinton o ograničenju broja američkih vojnika u Iraku rekao je da bi 'izazvao katastrofu', a za poziv Johna Edwardsa da se iz Iraka trenutno povuče 40 tisuća američkih vojnika kazao je da 'Edwards ne zna što govori'.

XS
SM
MD
LG