Linkovi

Sveopći građanski rat u Iraku doveo bi do humanitarne tragedije i destabiliziranja cijele regije


Jedno novo izvješće neovisne privatne organizacije Brookings Institution upozorava da Irak naglo tone u sveopći građanski rat i poziva američke dužnosnike da počnu planirati kako bi se izbjegla "katastrofa na Srednjem istoku". U izvješću se također kaže da će takav rat voditi do humanitarne tragedije u Iraku, te da ima potencijal da destabilizira susjedne zemlje.

Autori izvješća kažu da nova strategija predsjednika Busha o slanju 20 tisuća dodatnih vojnika u Irak predstavlja posljednju šansu da se zaustave borbe i pokrene proces pomirenja i gospodarske obnove.

Jedan od autora spomenutog izvješća je Kenneth Pollack, viši analitičar za srednjeistiočnu politiku pri Instituciji Brookings. On kaže da se američki i irački dužnosnici trebaju pripremiti za ono što on kaže da je neizbježno potonuće u građanski rat. "Sveopći građanski rat u Iraku bila bi tragedija, međutim, dopustiti da se nestabilnost od tog sveopćeg rata proširi bila bi katastrofa".

Novo izvješće rezultat je godinu dana dugog proučavanja koje se bavilo građanskim ratovima na mjestima kao što je Afganistan, Libanon i bivša Jugoslavija, kako bi se vidjelo mogu li se naučiti neke lekcije da se minimizira – kako to autori izvješća kažu – "prelijevanje u susjedne zemlje potencijalnog građanskog rata velikih razmjera u Iraku". Dođe li u Iraku do potpunog kolapsa, izvješće procjenjuje da će stotine tisuća Iračana poginuti, milijuni izbjeglica pobjeći će od borbi, stvorit će se novo rasadište za teroriste, a američki utjecaj na Srednjem istoku bit će "drastično smanjen".

Dan Byman također je jedan od koautora izvješća i direktor Programa za proučavanje sigurnosti na washingtonskom Sveučilištu Georgetown. On kaže da Sjedinjene Države imaju jedinstvenu odgovornost, ukoliko dođe do takve grozne situacije. "Humanitarne posljedice su zapanjujuće, i još su bolnije, rekao bih, jer je to sve započelo s invazijom Sjedinjenih Država. Mislim da u američkim očima, da ne spominjem oči svijeta, regije ili Iraka, to je problem koji su stvorile Sjedinjene Države i kao rezultat toga Sjedinjene Države imaju posebnu odgovornost".

Ako dođe do sveopćeg građanskog rata – preporuča ovo izvješće – američke postrojbe trebaju se povući iz nastanjenih područja Iraka i preusmjeriti američka nastojanja od sprječavanja na ograničavanje sukoba. Autori predlažu uspostavu tzv. "sigurnih utočišta" uzduž iračke granice kako bi se zaštitile izbjeglice i ograničio protok terorista i stranih boraca koji pokušavaju ući u zemlju.

Kenneth Pollack kaže da se Sjedinjene Države ne bi smjele potpuno povući iz Iraka. "Ukoliko predsjednikov plan doživi neuspjeh, ne vidim kako bismo mogli ostati. Međutim, ako jednostavno odemo, mogli bismo imati građanski rat koji se širi izvan granica Iraka, ili građanski rat u Iraku koji se pretvara u masivni regionalni rat, a obje te mogućnosti bi destabilizirale regiju, prekinule svjetsku opskrbu naftom i izazvale pustošenje na brojne i različite načine".

Autori kažu kako njihova strategija traži kontinuiranu američku vojnu angažiranost velikih razmjera, što je, priznaju autori, u suprotnosti s onim što želi sve veći broj Amerikanaca koji se protive ratu. Dan Bayman predviđa da će ovaj sukob imati utjecaja na američku vanjsku politiku još mnoge godine. "Problemi koje proživljavamo u Iraku imat će duboki utjecaj na američke političare iz bilo koje političke stranke, iz bilo koje administracije, tako da će to biti sljedećih bar deset godina glavna vodilja američke politike u regiji, htjeli mi to ili ne".

Izvješće zaključuje da će pokušaji ograničavanja prelijevanja sveopćeg građanskog rata u Iraku biti skupi, bolni i krvavi. Međutim, ignorirati tu mogućnost i ne planirati takav scenarij još bi samo pogoršalo taj sukob.

XS
SM
MD
LG