Linkovi

'Mostovi tolerancije' - učenici privatne židovske osnovne škole upoznaju vjeru svojih susjeda


Jedna privatna židovska osnovna škola iz Kalifornije odnedavno svoje učenike podučava o drugim vjerama - tako što ih vodi u posjet obližnjim kršćanskim i muslimanskim osnovnim školama. Kako javlja Shally Zamorodi, cilj je razviti poštovanje prema drugim vjerama i toleranciju.

Eve Fein, direktorica osnovne škole Moarsha u okrugu Orange u južnoj Kaliforniji, kaže da je projekt zamišljen kako bi se izbjegle vjerske razmirice i sukobi, koje su često rezultat međusobnog nepoznavanja. 'Kada je riječ o odnosima između vjera, ponekad situacija izgleda možda i beznadežna. Mi ne želimo da naši učenici kada odrastu misle da je vjerski sukob normalna stvar' – kaže Eve Fein.

Umjesto da o svjetskim religijama uče iz udžbenika, učenici ove židovske škole otišli su u posjet vršnjacima drugih vjera. "Bili su vrlo uzbuđeni što će sresti drugu djecu i upoznati se s njihovom kulturom i vjerom. Ako se u ranoj dobi posadi sjeme tolerancije i poštovanja, možda će i budući svijet biti bolji" - kaže Eve Fein.

Učenici Joshua Darn i Marisa Hoffman kažu da su u muslimanskoj osnovnoj školi u okrugu Orange stekli nekoliko prijatelja. Jeremy Cavallaro, direktor osnovne škole Moarsha, kaže da je posjet muslimanskoj školi bio uzbudljiviji za roditelje i učitelje nego za djecu, koja su izlet shvatila kao priliku da se igraju s novim prijateljima.

Robin Hoffman, jedna od mama koja je bila u pratnji ovako upisuje što su djeca naučila: "Naučili su da sve tri vjere imaju svetu knjigu u koju vjeruju…Kuran, Bibliju… Zatim, da su svi ljudi isti, bez obzira na vjeru, da ih brinu iste stvari…"

Članica upravnog odbora osnovne škole Moarsha Kathleen Canter kaže da je najvažnije da učenici nauče da poštuju ljude drugih vjera: "Želimo ih da nauče razmišljati. Da integriraju vjeru sa drugim znanjima koja stječu u školi, te da se u skladu s tim ponašaju u životu. Da poštuju druge ljude i da budu tolerantni. Ako nam pođe za rukom da ih odgojimo da budu inteligentni i da kritički razmišljaju, da svakog poštuju – mislim da će onda i svijet jednog dana biti bolji."

Direktorica škole Eva Fein kaže da se kod djece 'više radi o gradnji mostova tolerancije, a ne o uklanjanju predrasuda - jer predrasuda prema drugim vjerama u tako ranoj dobi još i nema.'

XS
SM
MD
LG