Linkovi

Što Kuba može naučiti od uspješnih tranzicijskih zemalja Europe?


Dok se izvješćuje da je kubanski diktator Fidel Castro teško bolestan, pojavile su se spekulacije da kubanski komunistički režim neće preživjeti njegov odlazak. Postavlja se pitanje hoće li Kuba, nakon 48 godina jednopartijske komunističke vladavine, odbaciti opresivni režim i krenuti ka slobodnom društvu? Ukoliko se to dogodi, s kakvim će se izazovima suočiti?

Veleposlanici četiri bivše istočnoeuropske komunističke zemlje govorili su o tranziciji s jednopartijske diktature u pluralističko društvo.

Fidel Castro, politički vođa s najdužim stažom na svijetu, nije viđen u javnosti još od srpnja od kada se podvrgnuo operativnom zahvatu i privremeno predao vlast svom mlađem bratu, ministru obrane Raulu Castru. Uslijed izvješća da se Castrova bolest pogoršava neki analitičari kažu kako ne očekuju da će njegov režim preživjeti.

Zemlje Istočne i Srednje Europe odbacile su komunističko jednoumlje 1991. godine. Danas, nakon 16. godina, njihova tranzicija pokazala se uspješnom.

"Uspješno smo se odmaknuli od dogovorne u tržišnu ekonomiju. Naša društva su slobodna. Imamo slobodu govora i medija. Imamo vladavinu prava i svi su naši građani jednaki pred zaknom. Imamo višestranački politički sustav s ugrađenim kontrolnim mehanizmima" - kaže Andras Simonyi, mađarski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

Gospodin Simonyi i još trojica veleposlanika zemalja takozvane Višegradske skupine sudjelovali su u nedavnom okruglom stolu u Glasu Amerike.

U Višegradskoj skupini nalaze se Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska koje su, nakon Slovenija, najbogatije bivše komunističke zemlje u Europi, a i članice su Europske unije.

Slovački ambasador, Rastislav Kacer, kaže da politička transformacija u njegovoj zemlji nije uvijek bila lagana te da je trebalo hrabrosti da se provedu teške reforme.

Peter Kolar, češki veleposlanik u Sjedinjenim Državama, navodi da njegovi zemljaci uživaju u nedavno stečenim slobodama: "Sada je na svakoj osobi da sama preuzme odgovornost za svoj život u svoje ruke. Nema središnje vlasti koja govori ljudima što trebaju činiti i kako."

Četvorica veleposlanika kažu da se uvjeti na Kubi razlikuju od onih koji su postojali u zemljama bivšeg sovjetskog bloka. No oni prognoziraju da će s Castrovim odlaskom Kuba proći kroz temeljne političke i ekonomske reforme. Oni kažu da Kubanci mogu izvući značajne pouke iz iskustva istočnoeuropskih zemalja u njihovoj tranziciji iz komunizma u demokraciju.

XS
SM
MD
LG