Linkovi

Ekonomija 'nove Europe': dinamičan rast u sjeni financijskih problema


U ovoj će godini deset novih članica Europske unije zabilježiti snažan gospodarski porast čime nastavljaju tempo od lani, iako je u drugoj polovici godine moguće neznatno usporavanje - progozirali su stručnjaci Svjetske banke u redovnoj analizi ekonomske situacije u deset novih članica EU.

Usprkos vitalnosti i dvostrukoj stopi rasta u odnosu na ekonomije tzv. 'stare Europe', ove zemlje nisu uspjele zauzdati minuse u proračunu - s izuzetkom Poljske i Bugarske, i naravno Slovenije koja je svoju striktnu financijsku disciplinu okrunila ulaskom eurozonu što Litvi nije uspjelo radi previsokog javnog duga.

Problemi ove vrste su izgleda najviše pogodili Mađarsku i Slovačku. Većina zemalja koje su tek ušle u Uniju planira konkretnije korake ka smanjivanju javnog duga tek za godinu ili dvije. Mjere konsolidacije, u pravilu su nepopularne jer pretpostavljaju rezove u socijali, u školstvu, u javnim službama, u potporama za nezaposlene te će se u nekim zemljama i odgoditi radi skorih izbora jer je tada vlastima nedobrodošla svaka ozbiljnija mijena, čak i kada je stezanje remena jedini način sprječavanja daljnih ekonomskih nevolja.

Ova će godina stoga dijelu zemalja 'nove Europe' donijeti viši deficit. Rekorder je Mađarska s deficitom od deset posto bruto-društvenog proizvoda. Usporedbe radi, gornja dozvoljena granica kao kriterij za eurozonu je tri posto. Skoro jednako dramatično - ocjenjuje Svjetska banka - je u Poljskoj i Slovačkoj. Mađarska je inače jedina objavila plan striktne fiskalne konsolidacije. Računa se da će dio problema ublažiti priliv direktnih stranih ulaganja, pogotovo u Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Radi nemogućnosti usklađivanja domaćih financija zemlje su, istina nerado, morale odustati od planiranog ranog ulaska u eurozonu. Za sada je Slovenija prva i jedina koja je zadovoljila sve parametre. Slovačka još nije odustala od 2009. godine iako je, objektivno, cilj nedostižan dok su ostale zemlje priznale da će u eurozonu - najranije - ući između 2010. i 2012. godine.

XS
SM
MD
LG