Linkovi

'Post-izborna paraliza' u Srbiji mogla bi odgoditi objavljivanje plana o statusu Kosova


Američki tisak naglasak stavlja na mogućnost da bi očekivana 'post-izborna paraliza' u Srbiji mogla odgoditi objavljivanje plana o statusu Kosova, koji bi posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari trebao predstaviti u petak.

Plan – kako se prognozira – sadrži neku vrst 'uvjetne neovisnosti' za Kosovo – piše dnevnik Minneapolis Star-Tribune.

'Rezultati izbora, na kojima niti jedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu, pokazuju da će se teško dobiti srbijanski pristanak na plan Ujedinjenih naroda, te da će se stajalište Srbije znati tek nakon što se osnuje nova vlada' – piše dnevnik iz Minnesote.

Čitatelji se podsjećaju da je svjetska organizacija odgodila objavljivanje plana do završetka izbora, pod pretpostavkom da bi njegovo ranije objavljivanje vjerojatno pomoglo ultra-nacionalističkoj Radikalnoj stranci.

Minneapolis Star-Tribune piše da se Europska unija nada da će pro-demokratske i pro-zapadne stranke ući u koaliciju.

Dnevnik New York Times očekuje da će se u Beogradu upravo to i dogoditi – da će Demokratska stranka predsjednika Borisa Tadića i Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice koalirati s nizom manjih pro-demokratskih stranaka.

Najveći problem je čini se to što Tadićeva stranka želi položaj premijera, koji Koštunica ne želi prepustiti – iako je njegova stranka prošla lošije od Tadićeve, piše New York Times.

Kandidat Tadićeve stranke za premijera izjavio je da se plan u statusu Kosova ne bi smio objavljivati sve dok se ne osnuje nova vlada, jer će njegovo objavljivanje 'ojačati nacionalističku opciju'.

Prema srbijanskom zakonu, vlada se mora osnovati do kraja travnja, u protivnom se raspisuju novi izbori.

Analitičarka iz Europske unije Judy Batt, koja je pratila srbijanske izbore, smatra da bi, ako se proglasi neovisnost Kosova, 'moglo doći do nove krize' – na što upozoravaju i neke zemlje članice Europske unije. 'Međutim, ako će Beograd odugovlačiti s osnivanjem vlade, simpatije za srbijansku stranu bit će sve slabije' – kaže ova europska analitičarka koju citira New York Times.

XS
SM
MD
LG