Linkovi

Fried: 'Željeli bismo da Srbija izabere europsku opciju'


Visoki dužnosnik američke diplomacije pozvao je strane na Kosovu da se posvete budućnosti te pokrajine, budućnosti koja je – kako je rekao – u Europskoj uniji. Pomoćnik državne tajnice Daniel Fried smatra da je došao trenutak da se dvije zajednice na Kosovu okane nacionalističke retorike te da zajednički pronađu rješenje.

U nedjelju se u Srbiji održavaju opći izbori. Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried kaže da Sjedinjene Države žele da Srbija bude prosperitetna i demokratska zemlja: "Željeli bismo da Srbija izabere europsku opciju, europsku budućnost. Jer, to Srbija i zaslužuje, to zaslužuje njezin narod, ništa manje od bilo kojeg drugog naroda u Europi. Nadam se da će Srbija to i učiniti."

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Kosovo Martti Ahtisaari će u roku od nekoliko tjedana nakon srbijanskih izbora objaviti svoj prijedlog za budući status Kosova. Daniel Fried očekuje da će nakon objavljivanja ovog dokumenta uslijediti živa debata: "Činjenica jest da se ne možemo vratiti na stanje prije 1999. godine. A ne može se održavati niti sadašnje stanje. I Kosovari i Srbi trebaju riješiti ovo pitanje, kako bi se posvetili drugim problemima i vlastitoj budućnosti."

Daniel Fried kaže da su prepreka budućnosti oni koji traže povrat na staro stanje: "Neke se stranke služe demagoškim jezikom nacionalizma. Već sam prije negdje rekao da je u tom dijelu svijeta nacionalizam poput jeftinog alkohola – prvo vas opija, nakon toga od njega oslijepite, a na kraju od njega umrete."

Visoki dužnosnik američke diplomacije smatra da teritorij bivše Jugoslavije predstavlja primjer koliko je nacionalizam opasan i destruktivan: "Osobno govoreći, žao mi je što se Jugoslavija raspala kroz takvo krvoproliće. Ona je imala svojih nedostataka, no Jugoslavija je ipak predstavljala rješenje za jedan problem – kako uspostaviti zajednički život za tamošnje narode. No, Jugoslavija nije nestala prirodnim putem – ona je bila ubijena. Ubio ju je Milošević, ne samo on, ali on je u tome imao glavnu ulogu. Meni je žao što se to dogodilo. No, činjenica jest da se dogodilo. Sada treba nastaviti dalje."

Daniel Fried kaže da i u Beogradu i u Prištini postoje političari kojima je jasno da na Kosovu nacionalizam ne smije prevladati: "Mora postojati multietnički aspekt, kakva god bila budućnost Kosova. Manastiri i srpske zajednice moraju se održati. No, isto tako, treba biti svjestan činjenice da Albanci čine 90 posto Kosova, te da su oni pod Miloševićem mnogo patili."

Rusija je u niz navrata iskazivala stajalište da budući status moraju odobriti obje strane. Kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija može vetom blokirati bilo koji plan. Daniel Fried je ipak optimist – on vjeruje da će Albanci i Srbi na kraju pronaći zajedničko rješenje za budući status Kosova.

XS
SM
MD
LG