Linkovi

Zdravija prehrana u školskim kantinama


Pretilost djece u Sjedinjenim Državama dostiže, po mnogima, epidemijske razmjere. Prema Nacionalnom centru za kontrolu bolesti, 35 posto američke djece je debelo. Mnogi od njih će oboljeti od dijabetesa prije nego maturiraju iz srednje škole.

S obzirom da mnoga djeca i doručkuju i ručaju u školi, uprava grada Berkeleya, u Kaliforniji, odlučila je poduzeti mjere protiv pretilosti u školskim kantinama. Jelovnici su u potpunosti izmijenjeni, uobičajene pizze i pržena jela zamijenjeni su svježim, organički uzgojenim voćem i povrćem, kao i integralnim žitaricama. Glas Amerike je zavirio u jednu školsku kantinu da vidi kako su te promjene primljene.

Vrijeme je ručka u gimnaziji u Berkeleyu. Osoblje kantine sprema se nahraniti stotine učenika. William Harris je već devet godina upravitelj kuhinje u ovoj školi: "Na ovoj strani pripremamo hamburgere i veggie-burgere. Meso je od stoke hranjene isključivo na pašnjacima. Tamo se pripremaju rolice od jaja sa salatom od azijskih rezanaca, a, s one strane, vidite bar sa svježom salatom, sve organički uzgojeno povrće. Malo dalje su teriyaki okruglice od mesa s rižom i povrćem."

Većina jela priprema se u potpunosti na licu mjesta, koristeći svježe, organičke sastojke. Takvu hranu prije bi se očekivalo u otmjenijim restoranima. A, što se tiče prijema novih menija, na više-manje opće iznenađenje, najpopularniji je upravo bar sa svježim salatama.

"Kada sam uvela taj bar sa svježim salatama, svi su rekli: ma ne, djeca ne budu jela salate. A sad, djeca stoje u redu za te salate," kaže Ann Cooper, direktorica Prehrambene službe za sve javne škole u Berkeleyu. Svojedobno, ona je bila slavna kuharica, koja je skrbila o prehrani klijenata poput sastava Grateful Dead i senatorice New Yorka Hillary Rodham Clinton.

Sadašnjeg se posla latila u želji da učenicima u školama pruži dovoljan izbor kvalitetne prehrane da bi kantine mogle postati konkurencija restoranima brze prehrane koji se nalaze u neposrednoj blizini škola. "Kad sam došla u Berkeley, cilj mi je bio promijeniti jela koja se serviraju djeci u školama. Željela sam prijeći s jelovnika gotovo u potpunosti ispunjenog procesiranom, gotovom hranom na onaj koji će nuditi svježe namirnice, izbjeći rafinirani šećer i brašno, eliminirati trans-masnoće i kukuruzni fruktozni sirup, eliminirati kolače i pržena jela. Već smo značajno povećali udjel svježeg voća i povrća, a, dugoročno, želimo se okrenuti hrani koja bi bila proizvedena lokalno i u potpunosti organički," kaže Ann Cooper.

Reakcije učenika u redu za hranu bile su različite, u rasponu od oduševljenja, pa do komentara jednog dječaka: to je odvratno. Ann Cooper priznaje da je djecu teško odvući od McDonaldsa i brze prehrane, da se promjena neće dogoditi 'preko noći', ali ustraje da je cilj vrijedan truda: "Osigurati zdravlje naše djece jednak je prioritet kao i naučiti ih čitati i pisati. Pisanje, matematika i drugi predmeti neće im donijeti ništa dobro ako do 17. godine obole od dijabetesa, a s 22 godine već budu ovisni o svakodnevnoj dozi inzulina."

S obzirom da je novi prehrambeni režim u školama u Berkeleyu tek počeo, još se ne zna kako se odražava na zdravlje i težinu učenika. No, ako se pokaže uspješnim, mogao bi postati model za druge škole diljem Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG