Linkovi

HRW: Konstantni pritisak 2006. doveo do napretka na polju poštivanja ljudskih prava u Hrvatskoj


Tijekom 2006. godine je konstantan međunarodni pritisak, skupa sa sazrijevanjem demokratskog procesa, doveo do određenog napretka u oblasti poštivanja ljudskih prava u Hrvatskoj – piše u izvješću. Ključni problemi su i dalje vezani za rat od 1991. do 1995. godine, posebice na povratak i reintegriranje izbjeglih hrvatskih Srba, te na prava srpske manjine generalno. Njih prati i odgovornost za ratne zločine – piše u godišnjem izvješću Human Rights Watcha. S uvjetnim izuzetkom pitanja stambenog prostora, hrvatske vlasti još uvijek nisu postigle odgovarajući napredak kako bi omogućile povratak srpskih izbjeglica i riješile prepreke koje stoje na putu njihovom reintegriranju u hrvatsko društvo – kaže se u ovom izvješću.

Od 300.000 do 350.000 hrvatskih Srba koji su napustili svoj dom tijekom rata od 1991. do 1995. godine, i otišli uglavnom u Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, do kolovoza 2006. godine registriran je povratak preko 120.000 izbjeglica. Ali međunarodne i domaće udruge smatraju da svega 60 do 65 posto njih ostaje u Hrvatskoj, dok veliki broj, nakon kraćeg boravka, odlazi iz zemlje – konstatira Human Rights Watch. Mogućnost zapošljavanja u javnom sektoru za Srbe povratnike i dalje je problem, usprkos zakonu koji je usvojen 2005. godine o provedbi ustavnoga zakona iz 2002. godine o pravima nacionalnih manjina, koji nalaže proporcionalno zaposlenje Srba u državnim i lokalnim tijelima vlasti i na sudovima (pravilo se ne odnosi na državna poduzeća, škole i bolnice).

S prebacivanjem generala Ante Gotovine u prosincu 2005. godine u Den Haag obveze Hrvatske prema Tribunalu u 2006. godini su se prvenstveno odnosile na osiguranje ispravnog suđenja u prvom predmetu koji je haški sud ustupio Hrvatskoj – predmet protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija, optuženih za ratne zločine počinjene nad Srbima u Medačkom džepu. Preporuka OESS-a je bila da je hrvatsko pravosuđe doraslo tom zadatku. OESS je također rekao da će pratiti suđenje od početka – piše u izvješću Human Rights Watcha.

Pred hrvatskim pravosuđem nastavlja se suđenje u predmetima ratnih zločina po optužnicama koje su podignute u zemlji. Sudovi su tijekom 2006. godine otvorili postupak u nekoliko bitnih predmeta koji se odnose na ratne zločine počinjene nad Srbima, što predstavlja napredak koji pozdravljamo. Ali Srbi još uvijek čine veliku većinu osoba koji su kazneno gonjeni i osuđivani za ratne zločine pred hrvatskim sudovima.

Otvaranje postupka protiv Branimira Glavaša u svibnju 2006. godine označio je napredak ka utvrđivanju odgovornosti za povrede prava Srba tijekom rata – kaže u svom godišnjem izvješću Human Rights Watch. Na udruge za ljudska prava se i dalje gleda sa sumnjom, ali one i dalje imaju veliku slobodu djelovanja. Smanjeno financiranje od strane međunarodnih donatora povećalo je značaj nacionalnih izvora sredstava. Glavni domaći izvor sredstava za nevladine udruge i dalje je Nacionalna fondacija za razvoj civilnog društva – piše u danas objavljenom godišnjem izvješću organizacije za ljudska prava Human Rights Watch.

XS
SM
MD
LG