Linkovi

Bolja koordinacija CIA-e i FBI-ja - najveći uspjeh Johna Negropontea


Prije nekoliko dana, John Negroponte, čelnik svih 16 američkih obavještajnih službi najavio je odlazak na novu dužnost, u američko Državno tajništvo, gdje je već radio kao diplomat. Kako javlja Gary Thomas, diplomatske su vještine Negroponteu u posljednje dvije godine bile vrlo potrebne.

Položaj direktora svih nacionalnih obavještajnih službi bio je stvoren u veljači 2005. Osnovan je kako bi se uklonile birokratske barijere između 16 obavještajnih agencija koje postoje u Sjedinjenim Državama, te – kao konačni cilj – da se spriječe teroristički napadi poput onih iz jeseni 2001.

Kada je 2005 na položaj bio imenovan John Negroponte neke je ova odluka iznenadila – Negroponte je naime profesionalni diplomat, a ne obavještajac. No, stručnjaci su se ubrzo složili da je za ovaj položaj upravo potreban netko tko ima izražene diplomatske vještine – jer treba koordinirati 16 obavještajnih agencija koje djeluju u tajnosti te od 'domaće konkurencije' vrlo ljubomorno čuvaju svoj 'djelokrug rada'.

Fred Burton, stručnjak za protu-terorizam koji radi u privatnoj obavještajnoj firmi Stratfor, kaže da je John Negroponte vrlo dobro počeo: "Tajming za stvaranje ovog položaja bio je vrlo dobar. Jer, budimo iskreni, činjenica jest da CIA i FBI nisu surađivali, nisu razmjenjivali informacije. Trebalo je postaviti nekoga tko će tu uvesti reda. Negroponte je to učinio, sada je suradnja te dvije agencije bolja nego ikad prije."

No, početak nije bio lagan – kaže John McLaughlin, bivši zamjenik direktora Središnje obavještajne službe CIA-e: "Zakon koji je predvidio novu funkciju nacionalnog direktora svih obavještajnih službi bio je dosta nejasan. Njegove ovlasti nisu bile baš jasno definirane. Bile su prilično dvoznačne. Negroponte je u praksi uspostavio svoj mandat, svoje ovlasti, bez obzira na nejasnoće u zakonu."

John Negroponte se sada vraća u diplomaciju – bit će zamjenik državne tajnice. Za njegova nasljednika u obavještajnoj službi predsjednik George Bush imenovao je umirovljenog admirala Mikea McConnella, koji je – nakon uspješne karijere u obavještajnoj službi ratne mornarice - posljednjih deset godina proveo u vrhu privatne konzultantske firme Booz Allen Hamilton.

John McLaughlin kaže da Mike McConnell u usporedbi s Negroponteom ima prednost jer je već radio u obavještajnom miljeu.

Fred Burton, bivši obavještajac CIA-e, o Mike McConnellu kaže: "Potražili su čovjeka koji ima veliko iskustvo u obavještajnom radu, ali ima i profesionalno iskustvo u privatnom sektoru. Mislim da je to pozitivna promjena."

Fred Burton naglašava da je posao direktora nacionalne obavještajne zajednice i danas vrlo težak. Iako nacionalne obavještajne službe bolje surađuje one i dalje vrlo nevoljko dijele informacije sa ustanovama koje su odgovorne za javnu sigurnost na lokalnoj razini, primjerice s policijom ili državnim tužiteljima.

XS
SM
MD
LG