Linkovi

Državno tajništvo o povratku Johna Negropontea u diplomaciju


Predstavnici administracije predsjednika Busha kažu da će direktor krovne obavještajne organizacije, John Negroponte, uskoro napustiti to radno mjesto i otići u State Department, kao zamjenik državne tajnice Condoleezze Rice. Negroponte je diplomat od karijere, negdašnji američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima i Iraku. Podrobnije o predstojećim promjenama - David Gollust:

Iako se očekuje da će službeno priopćenje dati predsjednik Bush, vladini dužnosnici ističu da će se John Negroponte vratiti u Državno tajništvo na mjesto zamjenika državne tajnice koje je ostalo upražnjeno nakon što je Robert Zoellick otišao u srpnju raditi u privatnom sektoru.

67-godišnji Negroponte je prekinuo diplomatsku karijeru u travnju prošle godine kada je preuzeo vođenje krovne obavještajne organizacije koja okuplja 16 službi i agencija. To je radon mjesto kreirano u Kongresu kao nadomjestak slaboj koordiniaciji između CIA-e, odnosno Središnje obavještajne agencije, zatim vojne obavještajne službe I drugih agencija iz obavještajnih djelatnosti.

Najavljeni odlazak u State Department može izgledati kao degradacija za Negropontea, bivšeg američkog veleposlanika u Iraku, ali od njega se u Državnom tajništvu očekuje da ima ključnu ulogu, zajedno s Condoleezzom Rice, u formiranju iračke, ali i šire, srednjoistočne, politike. Negdašnji zamjenik državne tajnice Robert Zoellick bio je najistaknutiji čovjek Bushove administracije za Sudan i krizu u pokrajini Darfur.

U neslužbenom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Državnog tajništva, Sean McCormack, je rekao kako očekuje da iz Biječe kuće dođe priopćenje o postavljenju Negropontea za kojeg je istaknuo da posjeduje brojne kvalitete da može biti od velike koristi državnoj tajnici u ovo, ključno, doba po američku diplomaciju:

“On je istinski diplomat, netko tko je pet puta bio veleposlanik – u Hondurasu, Meksiku, na Filipinima, u Ujedinjenim narodima, Iraku…Riječ je čovjeku koji je blizak državnoj tajnici. Ona ima vrlo dobre poslovne odnose s njim i on je, isto tako, čovjek od predsjednikovog povjerenja. Dakle, John Negroponte je zasigurno vrlo sposoban čovjek s odličnim prosuđivanjima i dokazanim medžerskim iskustvom.”

Odlazak Negropontea u State Department bit će još jedan potez u reorganizaciji predsjednikove ekipe za nacionalnu sigurnost. Nedavno je Robert Gates na mjestu ministra obrane zamijenio Donalda Rumsfelda. Dnevnici New York Times i Washington Post javili su da je vodeći kandidat za direktora krovne obavještajne organizacije, kada Negroponte ode, umirovljeni vice-admiral J.Michael McConnell, koji je sredinom 1990-tih godina, u administraciji predsjednika Clintona, bio na čelu NSA, odnosno Nacionalne agencije za sigurnost, a prije toga prvi obavještajac u Združenom stožeru američkih oružanih snaga.

Inače, još uvijek nije popunjeno mjesto američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, nakon što je taj posao prošlog mjeseca izgubio John Bolton.

Glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack je rekao kako Condoleezza Rice kani postaviti novog savjetnaika umjesto Philipa Zelikowa, čovjeka od velikog povjerenja državne tajnice, a koji je podnio ostavku još u rujnu prošle godine.

XS
SM
MD
LG