Linkovi

Rekordi na Wall Streetu u 2006.


U 2007-mu godinu njujorška burza je ušla s rekordnim brojevima, a i početkom godine, na raznim stranama svijeta, vrijednost dionica je porasle što je nastavak poslovnog perioda kojeg će mnogi burzovni mešetari pamtiti kao – veliki povratak. Diljem svijeta burzovna kretanja ulaze u novu eru globalizacije.

2006-ta je bila dobra godina za američke burzovne trgovce nakon što su se agresivni ulagači oporavljali od krize u graditeljstvu, odnosno prodaji kuća i stanova i dvogodišnje kampanje povećanja kamatnih stopa. Iako je tržište imalo dobar start u prva tri mjeseca 2006-te, trgovci dionicama su se naglo povukli sredinom godine kada su cijene energenata počele rasti.

Tržište se počelo oporavljati u posljednjem kvartalu kada je industrijski pokazatelj Dow Jones imao najbolji period od 2003-će godine. Posljednjeg radnog dana u protekloj godini porasla je vrijednost i tehnoloških dionica, što je dovelo do dobrih rezultata u Nasdaqu i Stanard and Poor`s 500. Što se tiče ostatka svijeta, u Japanu je ukupna vrijednost dionica porasla 6.9 posto u odnosu prethodnu, u Parizu su dioničari na burzi Euronext ušli u novi period odobravajući 14 milijardi dolara vrijedno spajanje s njujorškom burzom. Novinar Associated Pressa, stručnjak za poslovno novinarstvo Joseph Bel Bruno, vjeruje da je to spajanje samo početak:

“Time je stvorena najveća svjetska i prva transatlanska burza koja nas uvodi u novu eru na svjetskim burzama financijskim tržištima.”

Text: Nakon što je barel nafte dostigao rekordnu cijenu od 78, cijena se stabilizirala na oko 60 dolara. Anthony Grisanti, direktor GRC Energy kompanije odbacuje zabrinutosti da bi najnovije sankcije Ujedinjenih naroda Iranu mogle ponovno dovesti do rasta cijene nafte:

“Sada kada zemlje OPEC-a smanjuju proizvodnju ima dovoljno drugih proizvođača koji mogu nadoknaditi bilo kakvo smanjenje proizvodnje koje bi Iran mogao poduzeti. Saudijska Arabija, Kuvajt, Irak – tri su takve zemlje i one neće prestati prodavati naftu.”

Ovaj tjedan se očekuje lagana trgovina dionica, jer burze nisu radile tijekom Božića I Nove godine, a Wall Street je jučer bio zatvoren zbog smrti bivšeg predsjednika Geralda Forda.

XS
SM
MD
LG